Читалища и неправителствени организации от Старозагорска област бяха запознати с Интегрирания териториален подход

На 18 август 2023 г., екипът на ОИЦ- Стара Загора, проведе информационна среща с представители на читалищни дейци и неправителствени организации (НПО), по повод новият интегриран подход, който ще се изпълнява в страната ни за периода 2021 -2027г.

Срещата се състоя в офиса на ОИЦ – Стара Загора, на бул. „Митрополит Методи Кусев“ №9.

Управителят на центъра – г-жа Радка Тилева, представи пред участниците в срещата Единните указания за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/ под формата на презентация.

Подробно бе разяснен новият интегриран подход, който страната ни ще изпълнява в периода 2021-2027г., индикативният бюджет по процедурата, допустими за финансиране дейности и възможности за сформиране на бъдещи партньорства.

Още по време на представянето на презентацията, бяха зададени редица въпроси, свързани с това дали има ограничение в броя на партньорите в една бъдеща концепция, има ли ограничение в броя концепции, които един кандидат може да подаде за одобрение, както и въпроси, свързани с етапа на оценка на самите концепции, начина на кандидатстване и дали кандидатстването по тази покана ще изисква съфинансиране от страна на бенефициентите.

Някои от участниците в събитието изразиха желание и готовност да участват в бъдещи партньорства и да кандидатстват по процедурата, в срок до 27 септември 2023г.

Всички бяха единодушни, че подходът като нов няма да е лесен за прилагане и изпълнение, но пък от друга страна предоставя възможности за развитие потенциала на всяка територия.

Информационната среща бе част от специфичните функции на звената за медиация, включващи по двама експерта от всеки ОИЦ  в страната.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.