ОИЦ-ЛОВЕЧ ПРОВЕДЕ ИНФОРМАЦИОННИ СРЕЩИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВИЯ ИНТЕГРИРАН ТЕРИТОРИАЛЕН ПОДХОД

На 16 и 17 август от 14:00 часа в офиса на ул.“Търговска“ №29 в гр.Ловеч, екипът на Областен информационен център – Ловеч проведе две информационни срещи със заинтересовани страни за представяне на Интегрирания териториален подход и инструмента Интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/ в програмен период 2021-2027 г., както и отворената за кандидатстване процедура BG16FFPR003-2.001 „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“.

Участие  в информационните срещи взеха Кмета на община Ябланица и представители на община Тетевен, Директора на РДСП-Ловеч, Директора на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“- Ловеч, Кариерен консултант от Кариерен център към ДРСЗ-Ловеч и представител на РЦ-Фокус точка Ловеч към Министерство на труда и социалната политика /МТСП/.

Целта на събитието беше представяне на новия интегрирания териториален подход за провеждане на регионалната политика, даване на разяснения по отворената за кандидатстване процедура за Концепции за ИТИ и съдействие за сформирането на партньорства между заинтересованите страни на местно и регионално ниво в процеса на подготовка на концепции.

През периода 2021-2027 г. в България ще бъде прилаган подход, базиран  на  местните специфики, насочен към ефективното използване на потенциала на всяка територия при тесен диалог  и сътрудничество между институциите.  Интегрираният териториален подход ще се прилага чрез инструмента Интегрирани териториални инвестиции.

Концепциите, с които ще се кандидатства,  трябва да обединяват една или повече проектни идеи за една или няколко  дейности/ инвестиции, които в комбинация помежду си или с други осъществени или предстоящи инвестиции на дадена територия с общи характеристики и/или потенциали за развитие и са в съответствие  с  Интегрирани териториални стратегии за развитие на регионите. Приоритет ще получат концепциите, които включват мерки от различни сектори и/или в партньорство да участват публичен орган, частно-правен субект,  които адресират нуждите  на повече от една община и/или се финансират от повече от една програма,  съфинансирана от Европейски фондове при споделено управление.

Водеща програма по прилагане на подхода ИТИ е Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027г. 10% от финансовия ресурс на Програма „Образование“, Програма „Развитие на човешките ресурси“, Програма „Околна среда“, Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и Програма  „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ за периода 2021-2027 г. е заделен за прилагане на интегрирания подход.

В рамките на подхода ще се финансират мерки за обновяване и модернизация на пътна, образователна, здравна, социална, културна и туристическа инфраструктура, енергийна ефективност и устойчива градска мобилност, мерки в областта на образователната интеграция и подобряване на връзката на образованието с пазара на труда, насърчаване на заетостта, социално включване и младежка заетост и др. Допустими бенефициенти са широк кръг заинтересовани страни, сред които: държавни органи; областни администрации; общински власти на всички градски и селски общини; представители на гражданското общество (неправителствени организации, организации на работодатели и на синдикати, фондации); представители на бизнеса (предприятията); научна и академична общност; сдружения на собственици на сгради в режим на етажна собственост; лечебни заведения, държавна или общинска собственост (само в партньорство с Министерството на здравеопазването или общината; културни институти; други организации от публичния сектор.

Важна роля в процеса по разработване и оценяване на концепциите имат експертите от Областните информационни центрове, които са част Звената на медиация и публични консултации към РСР. Всички заинтересовани страни могат да се обръщат към Звената за медиации за получаване на информация, съдействие при подготовката на своите проектни идеи или при намирането на партньори за подготовката и реализацията на концепции за ИТИ. Чрез Звеното за публични консултации всички подадени концепции за ИТИ, преминали административно съответствие и допустимост ще бъдат публично обсъдени сред широката общественост, като мненията и коментарите от обсъжданията се представят на широкия състав на РСР.

Разгледани бяха етапите по разработване, кандидатстване, одобрение и реализация на ИТИ, както и примерни концепции.

На срещите беше представено и стартиралото анкетно проучване сред потенциалните кандидати и партньори от Северозападен регион (СЗР). Допитването се провежда от Звеното за медиация към РСР на СЗР, като целта е да се установи степента на запознатост с подхода ИТИ.

Крайния срок за кандидатстване с концепции за ИТИ е 27 септември 2023г., 17:30ч., чрез системата ИСУН 2020.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в България.