ОИЦ - ГАБРОВО ПРОВЕДЕ РАЗЯСНИТЕЛНА СРЕЩА ЗА ПОДХОДА ИТИ

Концепциите за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) бяха тема на информационно събитие на ОИЦ – Габрово в качеството му на член на Звеното за медиации към Регионалния съвет за развитие на Северен централен регион (СЦР), което се проведе на 21 август 2023 г. в Ритуална зала на Община Габрово.

Указанията за кандидатстване по новия териториален подход за инвестиции бяха представени от Вида Влайкова, директор Северен централен район (СЦР) към главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Участие в срещата взеха представители на ръководствата на общините Габрово, Дряново, Трявна и Севлиево, Областният управител на Габрово, експерти към културните институти от областта, образователни експерти и мениджъри в лицето на ректора на ТУ – Габрово, директора на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, Габрово, представител на  ПГМЕТ „Иван Бъчваров“, Севлиево и др.

Целта на събитието бе да се разяснят възможностите, които дава процедурата и условията за партньорства, чрез които да се разработят концепции за развитието на региона. По думите на Маринела Събева, управител на ОИЦ – Габрово, фазата, в която се намира процедурата, позволява до 27-и септември т.г. да се подават проектни предложения през платформата ИСУН 2020, а средствата предвидени за СЦР от 6-те участващи в подхода Програми, финансирани от фондовете на ЕС, са над 455 мл.лв.

Интегрираният териториален подход представлява подход, базиран на местните специфики, насочен към ефективното използване на потенциала на всяка територия при тесен диалог и сътрудничество между институциите. Той ще бъде прилаган в България през периода 2021-2027 г. След като приключи фазата на подбор във втората фаза ще бъдат разписани конкретни процедури за одобрените концепции.

Концепциите, с които ще се кандидатства, трябва да обединават една или повече проектни идеи за една или няколко дейности/ инвестиции, които в комбинация помежду си или с други осъществени или предстоящи инвестиции на дадена територия с общи характеристики и/или потенциали за развитие и са в съответствие с  Интегрирани териториални стратегии за развитие на регионите.

Приоритет ще получат концепциите, които включват мерки от различни сектори и/или в партньорство да участват публичен орган, частно-правен субект, които адресират нуждите на повече от една община и/или се финансират от повече от една програма, съфинансирана от Европейски фондове при споделено управление.

Водеща програма по прилагане на подхода ИТИ е Програма „Развитие на регионите “2021-2027г. 10% от финансовия ресурс на Програма „Образование “, Програма „Развитие на човешките ресурси “, Програма „Околна среда “, Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията “и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация “е заделен за интегрирания подход.

Допустими кандидати могат да бъдат държавни органи, областни администрации, общини, представители на бизнеса, лечебни заведения, неправителствения сектор, научни и академични общности и др. Ще се финансират широк кръг от дейности, сред които мерки за насърчаване на икиномическата активност, енергийна ефективност, градска мобилност, насърчаване на заетостта и развитието на умения.

Важна роля в процеса по разработване и оценяване на концепциите имат експертите от Областните информационни центрове, които са част Звената на медиация и публични консултации към РСР. Всички заинтересовани страни могат да се обръщат към Звената за медиации за получаване на информация, съдействие при подготовката на своите проектни идеи или при намирането на партньори за подготовката и реализацията на концепции за ИТИ. Чрез Звеното за публични консултации всички подадени концепции за ИТИ, преминали административно съответствие и допустимост ще бъдат публично обсъдени сред широката общественост, като мненията и коментарите от обсъжданията се представят на широкия състав на РСР.