Община Горна Оряховица подготвя нов проект за подмяна на старите печки

Община Горна Оряховица подготвя проектно предложение по втората процедура за подмяна на стари отоплителни уреди на твърдо гориво. Проектът „За по-чист въздух в община Горна Оряховица, чрез подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични алтернативи“ е по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Той ще се реализира с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз.

Горна Оряховица е една от 21 общини в страната, които са с нарушено качество на атмосферния въздух за периода от 2017-2021 г. За подобряването му, чрез реализиране на проекта е отпуснат финансов ресурс в размер на малко над 19 млн. лв. Целта на проекта е да се подменят отоплителните устройства на домакинствата, които използват твърдо гориво (дърва и въглища), като се заменят с алтернативни високоефективни съвременни уреди.

Освен от общинския център, във втората процедура могат да кандидатстват домакинства от всички населени места в общината. Задължително условие е гражданите да са собственици или съсобственици на жилищните имоти, за които кандидатстват в регулационните граници на населените места и да нямат задължения към Общината (неплатени данъци, такси и др.).

Новите екологични и енергоспестяващи уреди ще бъдат безплатни за домакинствата, а старите печки на твърдо гориво ще се предадат за рециклиране в рамките на проекта. На одобрените кандидати община Горна Оряховица ще предостави безвъзмездно доставка и монтаж на новия отоплителен уред, демонтаж на старите уреди на дърва и въглища, изнасяне и предаване на стария отоплителен уред за рециклиране, гаранционно обслужване на новото отоплително устройство при условие на спазване на изискванията за правилна експлоатация от страна на крайния получател.

До края на август Община Горна Оряховица провежда анкетно проучване по проекта. Анкетата може да се попълни на хартиен носител в Центъра за административно обслужване в Общината и в сградите на всички кметства на територията на общината, както и онлайн на следния линк: https://forms.office.com/r/zd6XHiYVAA.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt