В ДГС-СМОЛЯН СЕ ПРОВЕДЕ ОБУЧЕНИЕ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА СААРЛАНДСКИЯ МЕТОД

Пето поред обучение за прилагане на Саарландския метод се провежда през тази седмица в ДГС-Смолян.

Обучението е част от проект „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България”, като за първи път се провежда в иглолистни гори. Лектор на проявата отново е д-р инж. Мартин Борисов, водещ лесовъд за метода в страната. Последното обучение ще бъде в иглолистни гори, като участниците ще могат да видят разликите с прилагането в широколистни култури. Първите четири обучения се проведоха на територията на СИДП и ЮИДП, като бе разгледано прилагането на метода в широколистни гори. Над 100 експерти от ИАГ, двете предприятия и БДЗП участваха до момента в лекциите и практическите занятия водени от д-р Борисов. Интерес към бъдещо прилагане на Саарландския метод проявиха от ДГС-Провадия, където вече е определен отдел в който ще се работи.

Проект „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“ (LIFE18 NAT/BG/001051) е продължение на проект „Горите на орела“, успешно приключил през 2019 г., и усилията на Изпълнителна агенция по горите и Българско дружество за защита на птиците за опазване на малкия креслив орел и неговите най-важни местообитания в България.

Основната цел на проекта е дългосрочно опазване популацията на малкия креслив орел чрез защита и устойчиво управление на гнездовите и хранителни местообитания на вида, както и създаване на нови такива. Проектът ще се осъществи на територията на двадесет специално защитени зони от мрежата Натура 2000 в Източна България. Финансирането е по програмата LIFE на Европейския съюз, а продължителността на проекта e 5 години, считано от 02.08.2019 г.