ОИЦ-СОФИЯ ПРОВЕДЕ ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА С ЕКСПЕРТИ ОТ НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ ЗА ЗАПОЗНАВАНЕ С КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (ИТИ)

Областен информационен център София-град и София-Област (ОИЦ-София) проведе информационна среща с експерти от Национална агенция за приходите гр. София за представяне на отворената за кандидатстване процедура BG16FFPR003-2.001 „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) част от Интегрирания териториален подход и инструмента Интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/ в програмен период 2021-2027 г..

Целта на събитието беше представяне на новия интегрирания териториален подход за провеждане на регионалната политика, разясняване на условията за кандидатстване към отворената процедура за Концепции за ИТИ и съдействие за сформирането на партньорства между заинтересованите страни в процеса на подготовка на концепции.

Концепциите, с които ще се кандидатства,  трябва да обединяват една или повече проектни идеи за една или няколко  дейности/инвестиции, които в комбинация помежду си или с други осъществени или предстоящи инвестиции на дадена територия с общи характеристики и/или потенциали за развитие и са в съответствие  с  Интегрирани териториални стратегии за развитие на регионите. Приоритет ще получат концепциите, които включват мерки от различни сектори и/или в партньорство да участват публичен орган, частно-правен субект,  които адресират нуждите  на повече от една община и/или се финансират от повече от една програма,  съфинансирана от Европейски фондове при споделено управление.

Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027г. е водеща по прилагане на подхода ИТИ, като е заделен и 10% от финансовия ресурс на Програмите: „Образование“, „Развитие на човешките ресурси“, „Околна среда“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

На срещата беше представена АНКЕТА относно прилагане на Подхода за изпълнение на Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) за ЮГОЗАПАДЕН РЕГИОН /https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvcLtiGw8PZ8UgQeRYOIOWZx6jZPS3WsbGeNB_VGnWal6jjw/viewform/, както и  ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНТЕРЕС КЪМ ПАРТНЬОРСТВО

/https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfbLxSK3DRK8JZlser0BpRnNj1BDYh6BnQpmRKw13ubtmSOgw/viewform/, за потенциалните кандидати и партньори от Югозападен регион (ЮЗР). Анкетирането се провежда от Звеното за медиация към РСР на ЮЗР, като целта е да се установи степента на запознатост с подхода ИТИ и интереса за сключване на партньорства.