Серия от информационни срещи и консултации за ИТИ проведе екипът на ОИЦ-Търговище

Серия от информационни срещи и консултации за възможностите за кандидатстване с Концепции за интегрирани териториални инвестиции (Концепции за ИТИ) проведе през месец август екипът на Областния информационен център-Търговище.

В тях се включиха представители на областната и общинските управи, Регионално управление на образованието, неправителствения сектор, здравеопазването и граждани.

Експерти от общините, съвместно с екипа на ОИЦ, като част от „Звеното за медиация“, обсъждаха различни варианти за изготвяне на концепции. Целта е да се постигне  междуобщинско сътрудничество, като се решават конкретни нужди и проблеми на цялата територия на областта и нейните жители.

Представителите на РУО бяха запознати с общите указания за изготвяне на ИТИ и конкретните възможности по Програма „Образование“, за да се насърчи ангажираността на образователния сектор.

Припомняме, че водещата програма, при новия  интегриран териториален подход, е  „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Във финансирането на ИТИ  участват и програмите: „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“; „Образование“; „Околна среда“, „Развитие на човешките ресурси“; „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

Кандидатстването е до 27.09.2023 г. чрез ИСУН.

С приоритет ще бъдат финансирани Комбинираните концепции за интегрирани териториални инвестиции.

Във всяка от Програмите, които участват в ИТИ, има указани допустими мерки и дейности, които могат да бъдат финансирани.

Екипът на ОИЦ-Търговище е на разположение на всички заинтересовани страни: публични органи; НПО; бизнес и други. Планирани са информационни срещи и консултации също и през месец  септември.