Новият интегриран подход бе представен в община Раднево

В първия ден на месец септември, екипът на ОИЦ-Стара Загора проведе поредица от срещи със заинтересовани страни от стопански, нестопански и публичен сектор по повод новия интегриран подход, който ще се изпълнява в страната ни за периода 2021-2027 г.

Целта на събитието бе да запознае участниците в срещата с единните указания за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/ и възможностите за сформирането на партньорства за реализиране на концепции, свързани с потенциалите на Югоизточен регион за планиране.

Г-жа Радка Тилева – управител на ОИЦ-Стара Загора, запозна присъстващите експерти на общинска администрация и ръководството на ПГ „Св. Иван Рилски“ от град Раднево с принципите на подхода ИТИ, финансиращите програми, включени в отворения прием за концепции, конкретните възможности, които се дават на общини от селските райони – това са общини, които нямат населени места над 15 000 жители, каквато именно е община Раднево.

Обсъдени бяха конкретни предложения и идеи за сформиране на партньорски споразумения в допустимите за селските райони по ПРР 2021-2027 г. дейности в областта на здравната инфраструктура, устойчивата мобилност, енергийната ефективност за жилищни сгради и туризма.

В тази връзка г-жа Мария Колева - директор на ПГ „Св. Иван Рилски“, сподели желанието си за сформиране на бъдещо партньорство за изпълнение на дейности по Програма „Образование“, процедура „Развитие на дуалната система на обучение в ПОО“, финансирана по подхода ИТИ. От професионалното заведение изразиха своите надежди, че прилагането на този нов интегриран подход ще се окаже много полезен и успешен за тях.

Във втория етап от срещата акцент беше поставен върху критериите за подбор и приоритизация, оценка на подадените в срок до 27.09.2023 г. концепции,  партньорския принцип на работа и осигуряването на широка публична подкрепа на всяка одобрена концепция, която дейност ще е изключително важна на по-късен етап.

В последваща среща с местния бизнес участниците в нея споделиха своите притеснения, понеже подходът е нов и не е изпълняван досега, но също и своите очаквания, че именно основният принцип на партньорство, заложен в подхода ИТИ, ще доведе до развитие на потенциала на всяка територия и регион.

Информационната среща бе част от специфичните функции на звената за медиация, включващи по двама експерта от всеки ОИЦ в страната.

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.