ОБЩИНА ДУПНИЦА ПРОВЕДЕ ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ „АЛТЕРНАТИВА ЗА РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ“ ПО ОПРЧР

На 1 септември 2023 г. в Панорамната зала в сградата на Община Дупница се проведе заключителна пресконференция по проект „Алтернатива за ранно детско развитие“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. На пресконференцията присъстваха служители и потребители на създадените по проекта социални услуги, представители на общинската администрация, управляващия орган на програмата, представители на Областен информационен център – Кюстендил, медии.

Основната цел на проекта е превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранно детско развитие и чрез подкрепа за дейността на интегрираните услуги за ранно детско развитие.  По проекта са предоставени социални услуги за деца в риск от социално изключване на възраст от 0 до 7 години, техните семейства и бъдещи родители в рамките на 83 месеца. Предоставянето на социалните услуги по проекта стартира на 01.11.2016 г. след 3-месечен подготвителен период, по време на който са проведени процедурите за избор на изпълнители на проектните дейности, сключени са договори с избраните изпълнители и е подготвена необходимата материална база.

По проекта са разкрити следните социални услуги за деца от уязвими групи и техните семейства: ранна интервенция на уврежданията, пряка работа с децата с увреждания и техните семейства, вкл. рехабилитация и дейности по консултиране, обучение, мобилна работа с детето в неговия дом; индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания и деца със специални потребности; формиране и развитие на родителски умения и семейно консултиране и подкрепа; подобряване достъпа до здравеопазване и промоция на здравето чрез подкрепа за осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията; допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище; семеен център за деца от 0 до 3 г.

Към настоящия момент от услугите за ранно детско развитие са се възползвали 1 107 деца от целевата група потребители, което многократно надвишава заложения индикатор от 500 деца и техните семейства. По проекта са наети 32 души персонал - социални работници, медицински сестри, лекари, педагози и др.

В резултат от изпълнението на проекта се работи усилено по предотвратяване на социалното изключване за децата от уязвимите групи в община Дупница чрез  предоставяне на комплексна експертна помощ за техните родители и повишаване на общото им благосъстояние.