НОВИ ЕЛЕКТРОБУСИ, ЗАКУПЕНИ С ФИНАНСИРАНЕ ПО ОПРР 2014 – 2020, ЩЕ ОБСЛУЖВАТ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В БЛАГОЕВГРАД

Кметът на Благоевград г-н Илко Стоянов и г-жа Ангелина Бонева - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на УО на „ОПРР 2014-2020“ и „ПРР 2021- 2027“, официално презентираха новите шест електробуса, които ще обслужват новосъздадена линия от градския транспорт в града. Превозните средства са закупени по проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., в рамките на който са доставени и монтирани и 3 двойни зарядни станции.

„Радвам се, че поставяме началото на нещо много хубаво и нещо много различно за нашия град. Днес Благоевград отправя поглед към бъдещето, към по-чиста и по-зелена България. Въпреки перипетиите, само за една година успяхме да доведем тези нови превозни средства тук. Благодаря за положените усилия на екипа, зная колко много ни костваше, за да финализираме нещата успешно“, заяви кметът Илко Стоянов. Той благодари и на г-жа Ангелина Бонева за оказаната подкрепа.

Зам.-министър Бонева акцентира върху предимства на новия транспорт за Благоевград – той е екологичен, чист, привлекателен и много по-тих. „Сигурна съм, че този транспорт ще допринесе за това Благоевград да се превърне един истински европейски град, а това от своя страна да го превърне в по-привлекателно място за учене, работа и живот“, коментира тя.

Това са първите автобуси с нулеви вредни емисии в Благоевград. Оборудвани са с най-висок клас мотор и задвижване, производство на световно известна автомобилна марка. 88-ватовата им батерия позволява над 200 км пробег без допълнително зареждане. Превозните средства са с изключително модерна визия и предлагат всички удобства за пътниците и водачите. Електробусите са нископодови за осигуряване на максимален комфорт за пътниците в неравностойно положение, както и за родители с колички.

Превозните средства са снабдени с най-новите технологии за свързаност и комуникация, оборудвани са с таблети, които дават пълна техническа информация, в това число за нивото на батерията на електромобила, оставащия пробег и т.н. Те са напълно климатизирани, а чрез таблетите може да бъде управлявана и температурата в купето за максимален комфорт на пътниците.

Електробусите са оборудвани и с камери, три от тях са монтирани в самия автобус, а друга позволява на шофьора да се информира за движението при заден ход. Имат и специални бутони, чрез които пътниците могат да сигнализират за намерението си да слязат на определена спирка. Снабдени са и с вградени USB портове за зареждане на телефони, таблети и т.н.

Размерите на новите превозни средства са съобразени така, че да могат да обслужват по-малки улици от второстепенната улична мрежа на Благоевград, а непосредствено след официалната церемония бе направена и демонстрационна обиколка с превозните средства.

Проект "Интегриран градски транспорт на град Благоевград" е разработен въз основа на интегриран териториален подход, целящ трайно подобрение на жизнените, екологични и икономически условия в Благоевград и общината, чрез въвеждането на мерки и изпълнението на дейности, свързани с подобряване условията на предоставяне на услугите от масовия обществен градски транспорт. Освен закупуването на нови електробуси, в проекта е заложено още изграждане на Електронна система за управление на трафика и система за информиране на пътниците в реално време, както и СМР дейности по изграждане и монтаж на метални рамки за информационни табла по спирките, което ще подобри информираността на гражданите и гостите на града и ще допринесе за по-лесно организиране на техните пътувания. Срокът за изпълнение на всички дейности по проекта е 10 октомври 2023 г.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com