СТАРОЗАГОРСКИ МЕДИИ СЕ ЗАПОЗНАХА С ИНТЕГРИРАНИЯ ТЕРИТОРИАЛЕН ПОДХОД

Екипът на ОИЦ – Стара Загора представи темата за новия Интегрирания териториален подход, който страната ни ще изпълнява за програмен период 2021-2027 г. и пред представители на местни медии.

Мариана Стоилова, експерт Комуникация и логистика, представи под формата на презентация Единните указания за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ).

Обсъдени бяха какви са основните изисквания към бъдещите концепции, допустими дейности, бенефициенти, начин на кандидатстване, процеса на подбор, оценка и приоритизация на концепциите. В допълнение г-жа Стоилова подчерта колко важно е постигането на партньорски отношения между различни заинтересовани страни, включително държавни органи, областни администрации, общински власти, неправителствени организации, организации на работодатели, представители на бизнеса (предприятия), научната общност за постигане на целите на подхода.

Финансиращите програми за Югоизточен регион (ЮИР) и индикативният им бюджет, съгласно единните указания са както следва:

  • Програма „Развитие на регионите“ (ПРР) – 261 681 858 лева;
  • Програма „Образование“ (ПО) – 28 988 016 лева;
  • Програма „Околна среда“ (ПОС) - 28 513 230 лева;
  • Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) – 41 030 736 лева;
  • Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) - 7 861 669 лева;
  • Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) – 82 081 690 лева;

Мариана Стоилова представи накратко участниците и техните функции в изпълнението на новия подход, а именно:

•          Регионален съвет за развитие – който отговаря за реализирането на мерките заложени в Интегрираната териториална стратегия на Югоизточен район за планиране;

•          Звено за медиации – съдейства за сформирането на партньорства и идентифициране на подходящи проектни идеи; провежда информационни кампании и дейности за популяризиране на възможностите за реализация на ИТИ. Представители в звеното за медиации за област Стара Загора са г-жа Радка Тилева – Управител и г-жа Мариана Стоилова – експерт в ОИЦ.

•          Звено за публични консултации – Организира и провежда обществени консултации свързани с разглеждане и обсъждане на подадените по Фаза 1 концепции за ИТИ. Г-жа Даниела Кънева и г-жа Надежда Живкова, експерти в ОИЦ Стара Загора ще отговарят за изпълнение на дейностите на звеното за област Стара Загора.

•          Звено за предварителен подбор – се състои от представители на Управляващите органи на програмите, които ще извършват проверка за административно съответствие и допустимост, и приоритизация на концепциите за ИТИ.

Някои от медиите споделиха, че вече са запознати, но разбира се не в детайли с интегрирания териториален подход, за други пък темата на срещата бе изцяло нова и непозната. Това бе и причината, поради която присъстващите благодариха, че екипът на ОИЦ, е включил и тях като целева група в поредицата информационни събития по темата за ИТИ.

Срещата бе организирана във връзка с първата покана за набиране на концепции за ИТИ, която  Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува с краен срок на прием до 27.09.2023 г., 17:30 ч.

Информационната среща бе част и от специфичните функции на звената за медиация, включващи по двама експерта от всеки ОИЦ  в страната.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.