С. Оризаре с нова водопроводна мрежа, финансирана с Европейски средства

На пети септември стартира изпълнението на проект „Изграждане, реконструкция и рехабилитация на водоснабдителната система на с. Оризаре, Община Несебър – ІІ етап“ с безвъзмездна финансова помощ, осигурена по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. и финансирана със средства на Европейския съюз. Общата стойност на инвестицията е 2 190 646 лв. с ДДС.

С реализацията на проекта следва да продължи с подмяна и доизграждане на водопроводната мрежа на с. Оризаре, община Несебър, Етап ІI, в съответствие със съвременните материали за строителство и водоснабдителните норми. Етапът включва мрежата северно от р. Бяла: изграждане на част от главен клон І и 16 разпределителни клона, всички сградни водопроводни отклонения към тях до границата на уличната регулация, както  и възстановяване на нарушените настилки.

Към момента в селото има изградена водопроводна мрежа от етернитови и частично от стоманени тръби с малки диаметри, несъответстващи на  съвременните норми за изграждане и експлоатация на водоснабдителни системи, а настъпилите амортизационни изменения по мрежата водят  до големи загуби на питейна вода. Проектът за реконструкция и  рехабилитация  на водоснабдителната система в с. Оризаре  предвижда полагане  на общо над 6 400 метра водопровод с различни диаметри.

Изграждането на нова система, отговаряща на нормативните изисквания, ще ограничи загубите на природни ресурси, ще подобри качеството на живот на жителите от територията на селския район, ще подобри неговата привлекателност за населението и ще създаде условия за социално – икономическо включване и активност.

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас