ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД СЕ ВКЛЮЧИ В КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, Център за подпомагане на предприемачеството (БИ-ГД) в партньорство с Центъра за научни изследвания и технологии (CERTH), Гърция и Университета на Македония, Гърция организираха трансгранична конференция „Иновативни подходи и решения за развитие на предприемачеството в трансграничния регион“. Конференцията е заключителна по проект Bu4Inno „Бизнес, основан на знания и иновации в земеделието и хранителната промишленост“, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и националните бюджети на страните, участващи в Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020.

БИ-ГД и Университета на Македония представиха резултатите и препоръките от проучвания в трансграничния регион на представители на бизнеса и на потенциални предприемачи. Сред предизвикателствата се открояват последствията от Ковид-19 и войната Русия–Украйна, инфлацията и нарасналите разходи, загуба на пазари и несигурна и силно динамична среда.  И бизнеса, и потенциалните предприемачи осъзнават необходимостта от иновации и дигитализация, но достъпът до тях е затруднен и заради високата цена, и заради необходимостта от по-висока квалификация и компетентност на човешките ресурси, показват резултатите от проведените проучвания.

БИ-ГД представи новия комплексен подход и иновативно решение на предизвикателствата за развитие на успешно предприемачество, приложен по проекта. Той включва идентифициране на мотивирани млади хора, генериране и реална оценка на иновативни бизнес идеи, разработени обучителни модули с успешни примери на български предприемачи, които да отговарят на нуждите от обучение, практически уъркшопи и семинари.

Екипите на иновативните идеи с най-голям потенциал са направили и работно посещение в Търговско-промишлена палата – Солун, която е втората по значение и авторитет палата в Гърция. На място те са се запознали с услугите, които предоставят на бизнеса, визията за дигиталното и зелено бъдеще и подкрепата за стартиращи фирми. При посещение в технологичната лаборатория на CERTH са се запознали с възможностите, които науката и научните изследвания дават на бизнеса. Проведени са  и срещи в Университета на Македония, където са обсъдени  практики на взаимодействие между академия и бизнес, коментираха от  БИ-ГД.

В конференцията се включиха представители на общини, Дирекция Бюро по труда, Областният информационен център, професионални гимназии от Гоце Делчев и Петрич, НПО, представители на бизнеса, читалища и други заинтересовани страни. Събитието протече хибридно, като онлайн се включиха гръцките партньори и представители на университети и научни институти, бизнеса и НПО.

 

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com