България осигурява прозрачност на европейските програми

Министерство на финансите продължава политиката на прозрачност и отчетност за финансовата подкрепа предоставена от Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) за дейности по видимост, прозрачност и комуникация, насочени към обществеността.

За максимална публичност и прозрачност на финансовия ресурс за комуникация на европейските фондовете през програмен период 2021-2027 ще продължат да се публикуват ежемесечни справки за изпълнението на медийни договори на Единния информационен портал https://www.eufunds.bg/bg/node/456. Предоставянето на данните е в изпълнение на разпоредбите на Регламент (ЕС) 2021/1060 на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 2021 г. за установяване на общоприложимите разпоредби за ЕФРР, ЕСФ плюс, КФ, Фонда за справедлив преход и ЕФМДР, както и на финансовите правила за тях и за Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, Фонд „Вътрешна сигурност“ и Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика.

България, като държава членка на Европейския съюз (ЕС), информира своите граждани по най-подходящия начин за помощта, предоставена от фондовете на ЕС, както и за ефекта, който ще има върху страната, даден регион, общност или отделна личност, осъществяването на отделни приоритети, мерки или проекти.