В БЛАГОЕВГРАД ПРЕДСТАВИХА ПОСТИГНАТИТЕ РЕЗУЛТАТИ ПО ПРОЕКТ „УСТОЙЧИВО УПРАВЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛЕН ПАРК РИЛА II-РА ФАЗА“

Дирекция „Национален парк Рила“ проведе заключителна пресконференция по проект BG16M1OP002-3.007-0002 „Устойчиво управление на Национален парк Рила II-ра фаза“.

На пресконференцията присъстваха представители от МОСВ, представители на областни администрации Благоевград, Кюстендил, София-област и Пазарджик, ръководители на структури от Благоевградска област, както и представители на природозащитни организации. Участие в срещата взеха и екипи от Областен информационен център – Благоевград и Областен информационен център – Кюстендил.

Домакин на събитието беше Регионален исторически музей – Благоевград. 

Директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов, съвместно с ръководителя на проекта д-р Стефан Кирилов, представиха в детайли постигнатите цели, проектните дейности и резултатите от тяхното изпълнение.

Общата цел на проекта е подобряване състоянието на животински видове и типове природни местообитания, предмет на опазване в защитените зони от мрежата „Натура 2000“ на територията на НП „Рила“ и постигане на съответствие с Директива 92/43/ЕИО, Директива 2009/147/ЕО и Стратегия за биоразнообразието в ЕС 2020.

За период от 4 години Дирекцията е възстановила местообитания, предпазила е видове от бракониерски лов, затворила е всички нерегламентирани пътеки и преминавания в резерват „Скакавица“ и района на Седемте рилски езера, успяла е да ограничи ерозионните процеси и възможността за влошаване състоянието на парка в бъдеще.

В изпълнение на проекта са реализирани комплексни мерки за ранно откриване  и предотвратяване на щети от възникнали горски пожари, доставено е оборудване  - термовизионна камера, дронове, високопроходими  превозни средства тип УТВ и превозни средства тип АТВ. Доставени и поставени са GPS/GSM нашийници с 3G/4G устройства за сваляне на данни за шест екземпляра от вида Балканска дива коза. Поставени са огледално-рефлекторни фотоапарати. Закупени са бинокли за нощно виждане и оптична техника от висок клас. Изпълнени са дейности за борба с корояди, в резултат на които съществено е намаляло влиянието на вредителите върху горските масиви в НП „Рила”. Изградена е система за регистриране на изстрели, което съществено е редуцирало незаконния лов на Балканската дива коза.

Общата стойност на проекта е 11 994 781,47 лв., от които 10 195 564,24 лв. европейско финансиране чрез Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, а 1 799 217,23 лв. - национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”

 

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Десислава Атанасова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/40 57 68, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com