Трето регионално събитие във връзка с изпълнение на плановете за управление на „НАТУРА 2000“ се проведе в Стара Загора

Екипът на Областен информационен център – Стара Загора се включи в третата национална кампания на тема „Повишаване на информираността и изграждане на капацитет за участие на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на планове за управление на „Натура 2000“, организирана от Министерството на околната среда и водите по проект „Знания за Натура 2000“.

В града на липите се проведе регионално събитие на тема: „Повишаване на информираността и изграждане на капацитет за участие на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на планове за управление на „Натура 2000“ за специалисти от областта, ангажирани с опазване на защитените зони.

Лекторите в срещата предоставиха информация за ролята на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на плановете за управление на „Натура 2000“, възможностите за финансиране на планове и мерки за защитените територии.

Мерки от Националната рамка за приоритетни действия за Натура 2000 за периода 2021 – 2027 г. на България /НРПД/ще бъдат финансирани както и през предишния програмен период от Програма „Околна среда“, Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони /СПРЗСР/, Програма „Морско дело, рибарство и аквакултури“.

По плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ ще бъде финансиран проект по компонент Биоразнообразие за интегриране на екосистемите и прилагане на решения базирани на природата в опазване на защитените зони от мрежата „Натура 2000“.

В рамките на събитието бе предоставена полезна информация и бе споделен опит и добри практики за изпълнение на мерки в „Натура 2000“ от защитена зона Матерсбургер Хугелланд в Австрия, където фермерите изпълняват мерки за опазване на местообитанията на чухала и прилепите доброволно и се ангажират с дейности от интердисциплинарни училищни проекти.

На участниците в срещата беше предоставена полезна информация от Франция – Ръководство за разработване на планове за управление, което може да се използва в процеса на разработване на плановете и в нашата страна и още добри практики за опазване на гори в Южна Финландия; възстановяване на пасища в Латвия и по програма LIFE и др.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.