СЪТРУДНИЧЕСТВО НА РАЗЛИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПРИ НОВИЯ ПОДХОД ИТИ

ОИЦ – Перник проведе информационна среща в гр. Радомир, посветена на актуалните възможности за финансиране на проекти със средства от Европейските фондове за споделено управление (ЕФСУ) и кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ).

Ваня Давидова – експерт „Комуникация, информация и логистика“, представи основните параметри на отворени процедури по програмите, които ще финансират проектни идеи през програмен период 2021 – 2027 г. Програма за развитие на човешките ресурси е с актуален набор на проектни предложения по процедурите „Социално партньорство“ и „Активно приобщаване и достъп да заетост на хора в неравностойно положение“. Програма Околна среда е с прием по процедури „Рекултивация на регионални депа / клетки на регионални депа за битови отпадъци“, „Изпълнение на мерки 28 и 61 от Националната рамка за приоритетни действия за НАТУРА 2000“, „Оптимизиране на инфраструктурата от мрежи (с места за наблюдение) за прилагане на схемите за мониторинг на горски екосистеми в страната“, „Обезпечаване наземния капацитет за борба с горски пожари и подготовка на населението за реакция“,

Инж. Ирена Георгиева – управител на Инфоцентъра, запозна присъстващите представители на общинската администрация с новия подход Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) при усвояване на средства от Европейските фондове за споделено управление през третия за страната ни програмен период 2021 – 2027 г.

ИТИ насърчават колаборация между различни общини, институции, заинтересовани страни, дори и публично-частно партньорство в реализирането на интегрирани мерки, водещи до осъществяването на краен продукт с висока добавена стойност за различни целеви групи. Това предизвикателство ще насъчи всички кандидатстващи организации с концепции за ИТИ да мислят не само стратегически, но и в перспектива, както и да създадат партньорства в публичния, частния и гражданския сектор за разрешаване на специфични проблеми на териториален, регионален, национален и трансграничен прицпип.

Инж. Георгиева призова представителите на община Радомир да бъдат активни и да подадат възможно най-много концепции, с различни партньори, във всички възможни направления, насочени към възможно най-голям обсег на целеви групи, които в последствие да подобрят функционалната свързаност на региона, както и развитие на потенциала на югозападна България.

Областният информационен център - Перник като част от Мрежата от информационни центрове е създаден по Проект на Община Перник „Функциониране на Областен информационен център - Перник през периода 2022-2023 г.“ № BG05SFOP001-4.007-0018-C01, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.