90 % от анкетираните русенци одобряват пилотни мерки за разделно събиране на различни отпадъци от домакинства и градини

Успешно приключи изпълнението на проект „Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово“. Това стана ясно на проведената вчера заключителна пресконференция в Русе, на която бяха представени резултатите от неговото изпълнение.

Над 90 % от населението на община Русе категорично потвърждава потребността от осигуряване на съдове за изхвърляне на специфични видове отпадъци от бита, сочи реализирано по проекта проучване на обществените нагласи (пълната информация за него ще намерите на сайта на проекта). Анкетното проучване обхваща населението на четирите партньорски общини, а извадката е съобразена със структурата и разпределение на населението и основните демографски характеристики – възраст, пол, образование, тип населено място.

В рамките на проекта се осъществиха 4 нови схеми за разделно събиране на отпадъци и рециклиране. За първата са закупени 8 мобилни центъра за генерирани от домакинствата отпадъци: хартия, пластмаса, стъкло, метали, електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци от бита, акумулатори и батерии, пържилна мазнина, лекарства с изтекъл срок на годност, флакони със сгъстени газове, тонер касети, луминисцентни лампи. Пет от тези съоръжения са разположени в Русе в кварталите „Ялта“, „Родина“, „Дружба“ „Здравец-Север“ и ЦЮР. Другите три са във ветовска община , в градовете Ветово и Глоджево и в село Смирненски.

Втората схема е насочена към събиране и оползотворяване на строителни отпадъци от жилищните ремонти. За целта бенефициентите закупиха и поставиха на различни места лифтдъмперни контейнери, а Община Тутракан се сдоби и с верижна мини челюстна трошачна машина.

Местните власти отчитат, че събирането на строителни отпадъци води до  понижаване на инертната фракция в смесения битов отпадък и нерегламентираното изхвърляне в дерета и други места. Положителен ефект  имат и мобилните центрове, защото намаляват захвърлянето в или край контейнерите за смесен битов отпадък на опасни отпадъци от бита, батерии, лекарства с изтекъл срок на годност, електрическо и електронно оборудване и др.

Разделното събиране и рециклиране на отпадъци в административните сгради е другата схема, която се оказа особено ефективна, коментира ръководителят на проекта. По нея Община Русе е разположила 96 специални кошчета в своите сгради. От тях освен служителите се възползват и граждани.  В Сливо поле са закупени 3 машини за компостиране на остатъчни отпадъци в стандартни контейнери за 3 училища и 20 броя съоръжения за събиране на капачки.

Последната схема е свързана с разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци. С цел обработката на дървесни и растителни отпадъци Община Русе е закупила биошредер, а Община Сливо поле – мулчер-шредер.

Четвъртата схема, която заработи е за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци. В рамките на тази дейност за нуждите на Община Русе бяха закупени  108 компостера и биошредер, за Община Сливо поле – мулчер –шредер, три самоходни косачки и 15 броя компостер, а за Община Тутракан - моторна дробилка за дърва и клони и 2 бр. контейнери за събиране на растителни и дървесни отпадъци. По този начин отпадъкът от поддръжката на зелените площи и декоративната растителност в четирите населени места се оползотворява на място, което пести разходи за транспорт и депониране.

За промотиране на четирите схеми сред гражданите са проведени информационни кампании, заснети са два информационни клипа за разделното събиране и рециклирането на строителните отпадъци и за популяризиране на мобилните центрове. В бъдеще местните власти ще продължат да запознават населението с ползите от разделното събиране и рециклиране на отпадъците и да надграждат постигнатото.

Проектът ,,Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програма ,,Опазване на околната среда и климатични промени’’, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП).  Общата му стойност е 759 704,85 лв.