98 СПИРКИ НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В БЛАГОЕВГРАД СА СНАБДЕНИ С ЕЛЕКТРОННИ ТАБЛА ЧРЕЗ ПРОЕКТ ПО ОПРР 2014-2020

Благоевград е с още една крачка напред към модерните европейски градове. 98 спирки на градския транспорт вече са снабдени с информационни табла, които позволяват на жителите в реално време да следят разписанието и движението на автобусите. Съоръженията разполагат и с гласова сигнализация, а целта е да бъдат от полза и на хора в неравностойно положение и са част от новата информационна система за управление на градския транспорт.

Новосъздаденият контролен център, в който ще се извършва наблюдение на движението на градския транспорт, беше официално открит днес от кмета Илко Стоянов. Информацията ще се предава своевременно към участниците в движението и пътниците чрез новите табла, които са монтирани  и вече работят на спирките на градския транспорт.

Кметът Стоянов благодари на екипа, положил сериозни усилия проектът да бъде изпълнен, въпреки множеството перипетии. „Поставяме едно ново начало, което ще бъде от изключителна полза за жителите и гостите на Благоевград. Интегрираният градски транспорт е нещо, от което наистина имаме нужда, за да отправим поглед към бъдещето. Той ще помогне на хората да бъдат информирани по всяко време относно организацията и движението на автобусите. Освен това самата система дава възможност за прозрачност и контрол на процеса по превоз на пътници“, каза на откриването Илко Стоянов.

„Освен мониторинг на самата платформа, системата е структурирана върху анализ на данни и дава конкретика в управлението на всички процеси, свързани с градския транспорт“, коментира по време на откриването Борислав Горов, представител на фирмата разработчик на информационната система за управление на градския транспорт.

По време на събитието бяха представени и новият уеб сайт - https://blgtraffic.bg/bg, съдържащ информация за обществения транспорт, както и новосъздаденото мобилно приложение, което до дни ще може да бъде изтеглено от Google Play или Аpp Store.

Иновациите са разработени по проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Целта му е повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия транспорт на територията на Благоевград. Проектът е с бюджет от 5 634 666,22 лева, от които 4 369 247,45 лева са безвъзмездна финансова помощ и 1 265 418,77 лева са собствен принос на Община Благоевград.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com