ОИЦ – СЛИВЕН УЧАСТВА В СЪБИТИЕ ПО ПРОЕКТ „ЗНАНИЯ ЗА НАТУРА 2000“

Екипът на Областен информационен център – Сливен участва в Трето регионално събитие за областта на тема: „ПОВИШАВАНЕ НА ИНФОРМИРАНОСТТА И ИЗГРАЖДАНЕ НА КАПАЦИТЕТ ЗА УЧАСТИЕ НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ В ПРОЦЕСА НА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЛАНОВЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НАТУРА 2000“.

Форумът бе организиран по проект „Знания за Натура 2000“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, изпълняван от Дирекция „Национална служба за защита на природата“ (НСЗП) в администрацията на МОСВ. Бяха разгледани въпроси, свързани с управлението на мрежата „Натура 2000“ на регионално ниво. Презентациите включваха панелите: Представяне на опит и добри практики за изпълнение на мерки в „Натура 2000“; Разясняване на възможностите за финансиране в „Натура 2000“; Роля на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на плановете за управление на „Натура 2000“ и Панел за въпроси и отговори: „Питай за Натура 2000“.

Натура 2000 е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони, целяща да осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания за Европа в съответствие с основните международни договорености в областта на опазването на околната среда и биологичното разнообразие.

Местата, попадащи в екологичната мрежа, се определят в съответствие с две основни за опазването на околната среда Директиви на Европейския съюз – Директива 92/43/ЕЕС за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна (наричана накратко Директива за хабитатите) и Директива 2009/147/ЕС за опазване на дивите птици (наричана накратко Директива за птиците). Двете директиви са отразени в българското законодателство чрез Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.