Община Генерал Тошево приключи проект за предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие

На провелата се на 19 септември 2023 г. заключителна пресконференция, Община Генерал Тошево представи постигналите резултати по проект BG05M9OP001-2.004-0012-C01 „Заедно можем да продължим”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. В продължение на седем години, след старта на проектните дейности през май 2016 г., Общината е предоставяла интегрирани услуги за ранно детско развитие на деца от 0 до 7 години, психологическа подкрепа и консултация на бъдещи и настоящи родители, и формиране и развитие на родителски умения.

По проекта са предоставени услуги в три вида направления. Услугата ”Здравна консултация за деца” е включва провеждането на редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебета и деца до 7 години, превенция на детската заболеваемост, посещения в домовете на родителите, работа в общността за превенция на заболяванията, информиране и консултиране и др. Услугата е предоставяна от екип от специалисти – педиатър и медицинска сестра, подпомагани от медиатор. Извършени са 4291 прегледи на деца от 0 до 7-годишна възраст; проведени са 3147 консултации и 900 лекции на здравна тематика на родители; осъществени са 207 посещения на терен и са подпомогнати 820 родители.

Чрез услугата ”Предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения” са повишени знанията и уменията на бъдещите родители относно особеностите на раждането, нуждите на новороденото и необходимата подходяща семейна среда за отглеждане на детето по стандартите за ранно детско развитие. Проведени са общо 3900 посещения на терен от специалистите и медиаторите; 652 групови консултации; 3300 индивидуални консултации; 987 консултации на родители; подкрепени са общо 645 семейства.

Общо 173 деца и толкова родители са били обхванати от услугата ”Допълнителна подготовка за равен старт в училище”, чиято цел бе да се спомогне да се доразвият или съхранят придобитите когнитивни и социални умения в предучилищното образование. В проведените летните групи са се предоставяли полудневни дейности за подобряване на предучилищната подготовка на децата.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg