Община Стара Загора с успешен проект по програма „Околна среда“

В депото на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД бяха представени резултатите от изпълнението на Административен договор за предоставяне на безвъзмездна помощ № от ИСУН 2020 № BG16M1OP002- 5.004-0002 „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора, финансирани по Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020. Той е на стойност 53 759 143,98 лв., от които БФП е 44 897 786,65 лв, със срок 47 месеца.

"Приключваме един изключително важен проект за нашия град. Екологичният и съвременен обществен транспорт е от ключово значение, когато говорим за зелена Стара Загора", каза по време на заключителната пресконференция по проекта за новите електробуси ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев.

„Благодарение на целенасочената и синхронна работа на екипа на кмета на общината Живко Тодоров и дружеството „Тролейбусни и автобусни превози" – имаме европейско развитие на транспорта в нашия град. Новата транспортна схема също спомага за подобряване на качеството на услугата, която е в полза на жителите и гостите на нашата община. Целта ни е и централната градска част да бъде обслужвана само от нови електробуси, за да подобрим качеството на въздуха", посочи още Танев. „Днес преминахме финалната права на европейския проект за доставката на 33 нови електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции към тях. Пътят ни бе близо 4 години, но благодарение на неимоверните усилия на всички, които бяха част от екипа, успяхме да финализираме успешно всичко", подчерта управителят на дружеството инж.

Как се стига до реализацията на проекта припомни накратко и дългогодишният управител на общинското дружество инж. Димитър Авджиев. Към момента елетробуси се движат до най-близките села до областния град. Това са:  Хрищени, Колена, Малка Верея, Лясково, Богомилово, Кирилово, Маджерито, Загоре и Малко Кадиево, каза пред stz24.com Галин Герганов, ръководител "Експлоатация" в "Тролейбусни и автбусни превози" ЕООД.  Заложената цел на проекта бе създаване на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия, изграждане на по-достъпна вторична инфраструктура на обществените транспортни мрежи и въвеждане на природосъобразни видове градски транспорт.  Основни дейности, изпълнени по проекта са - доставка на 33 нови 12-метрови електрически автобуси и допълнително оборудване към тях за нуждите на обществения транспорт в Стара Загора, проектиране и изграждане на две комплектни трансформаторни станции за захранване на зарядните станции и проектиране и изграждане на кабелни трасета до зарядните станции.

На заключителната пресконференция присъстваха екипите на дирекциите и отделите, участвали в реализацията на начинанието – „Инвестиции и европейски програми", „Обществени поръчки" и „Транспорт", на общинското дружество и медии.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.