МИГ "КИРКОВО-ЗЛАТОГРАД" ПРОВЕДЕ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ВОМР ЗА ПЕРИОДА 2023-2027

Премина общественото обсъждане за представяне на новата Стратегия за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) за периода 2023-2027 г. на територията на общините Кирково и Златоград. Този документ е определящ за основните мерки и интервенции, които ще бъдат включени в проектите, предлагани чрез МИГ "Кирково - Златоград".

Новата Стратегия се базира и на постигнатото от МИГ "Кирково-Златоград" до момента. Обобщено в цифри е както следва:

- Бюджет: 7 174 908,00 лева

- Към 11.09.2023 г. са договорени 6,83 млн. лв. -  92% (при средно за страната 75%); Изплатени суми – 56%, (при средно за страната 39%)

- Брой обявени процедури - 15

- Брой получени проектни предложения - 101

- Брой проектнни предложения, одобрени от МИГ - 67

- Брой сключени договори – 55

- От 55 договорени проекта, 17 са общински (вкл. училища, детски градини и читалища) на стойност 36% от договорените средства, и 38 са частни на стойност 64% от договорените средства.

- 6 проекта са по ОПРЧР със средна стойност на БФП 246 000 лв.

- 7 проекта са по ОПИК  със средна стойност 273 000 лв.

Новата Стратегия има специфичен акцент – ориентация към малкия бизнес, като повече от 1/3 от всички средства се предвиждат за проекти за неземеделски дейности на нови фирми и микропредприятия до 10 човека. Общо средствата за бизнеса (добавяйки малките и средни предприятия, както и земеделските производители) възлизат на 60%.

Втората особеност на Стратегията е, че тя ще бъде многофондова - ще бъдат финансирани проекти по 5 различни програми: Стратегически план за развитие на земеделието, Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", Програма "Развитие на човешките ресурси", Програма "Околна среда" и Програма "Образование". Подобен обхват е в резултат на препоръките от предварителните анкетни проучвания, актуалния потенциал на местната общност и територия, както и опита от досегашното прилагане на Стратегията чрез МИГ "Кирково-Златоград". Очакванията са за новия програмен период да бъде дадена допълнителна възможност на местния бизнес, земеделските стопани и публичните институции да подобрят облика на Златоград и Кирково, отчитайки местните ресурси и потенциала за предприемачество.

Третата особеност на Стратегията е предоставяне на подкрепа на малки проекти на неправителствени организации и читалища, които да имат насоченост към регионална или местна идентичност, както и прилагане концепцията за „Интелигентни селища“.

Три са основните стратегически цели:

- Конкурентоспособна местна икономика;

- Съхранени ресурси, развита инфраструктура и обществени услуги;

- Развит човешки потенциал.

Общият размер на финансовите средства ще бъде 9,517 млн лв. 

По време на общественото обсъждане бяха разгледани мерки и интервенции, които ще бъдат включени в Стратегията. Бяха направени и редица предложения от участниците:

- По отношение на минималния и максимален размер на 1 проект;

- Във връзка с максималното финансиране; 

- За добавяне на конкретни допустими дейности;

- За дефиниране на социално земеделие, което е допустимо за инвестиции  в селскостопански дейности;

- За обхвата на маркетингови и организационни иновации в областите за интелигентна специализация - Информатика и ИКТ, Мехатроника, Индустрия за здравословен живот и биотехнологии, Нови технологии в креативните и рекреативни индустрии, Чисти технологии, Кръгова и нисковъглеродна икономика. 

Приемайки финансовия план и приоритетите на Стратегията, с отчет на направените предложения, участниците делегираха на МИГ да изготвят окончателния й вариант, който да бъде предложен за финансиране.