МЛАДЕЖИ ОБСЪЖДАХА РАЗВИТИЕТО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ПО ПРОЕКТ ПО ОПДУ 2014 – 2020 Г.

Млади хора се включиха в младежки форуми на тема  „Повишаване на гражданското участие на млади хора в изпълнението и мониторинга на политики и законодателство на местно ниво“. Събитията са част от дейностите по проект "Младите хора – неизползваният потенциал за по-ефективни политики на местно ниво", финансиран от Оперативна програма „Добро управление" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Във форумите участваха младежи от пилотните общини Банско и Симитли, включително и такива от уязвими групи, както и представители на общинските администрации. Те бяха запознати с целите на проекта, с вече проведените и предстоящи дейности.

Първият от поредицата от три младежки форума се състоя в град Банско. На база на резултати от проведеното проучване и изготвен анализ, бяха определени темите, включени в представения обучителен модул. Бенефициентът по проекта - сдружение „Мъдрост и сила“ и партньорът - Федерация на независимите строителни синдикати, представиха свои добри практики за повишаване на активността на младежите в обществени инициативи. Участващите младежи пък формулираха препоръки и предложения за създаване на по-добра среда за гражданско участие в управлението на местно ниво.

Другите два форума се проведоха в гр. Симитли, където участниците имаха възможността да представят свои анализи на гражданското участие в местното управление. Формулирани бяха и препоръки и предложения за промяна на политики и законодателство за създаване на по-добра среда за гражданско участие в управлението. Бяха определени и подходящи методи, дейности и формат, чрез които ще  бъде осъществяван бъдещ мониторинг на изпълнението на отправените препоръки.

Дейностите по проект  "Младите хора – неизползваният потенциал за по-ефективни политики на местно ниво" продължават с конференция на тема “Младите хора –неизползваният потенциал за по-ефективни политики на местно ниво”. За участие в нея ще бъдат поканени както младежи и представители на общинското ръководство на пилотните общини, така и специализираната общинска администрация, ангажирани с младежките политики. Конференцията ще осигури условия за ефективни съвместни дейности между всички заинтересовани страни, представяне и обсъждане на резултатите от изготвените от младежите SWOT анализ, препоръки и предложения, отнасящи се до създаването на по-добра среда за гражданско участие на младите хора в управлението на местно ниво.

Проектът цели да направи оценка на ефективността на политиките, да се определят силни, слаби страни, възможности и заплахи, характеризиращи гражданското участие на младите хора от различни групи общини в управлението на местно ниво и да се създадат предпоставки за формулиране на препоръки и подобряване на регулаторната среда.

Общата стойност на проекта е 59 807,81 лв., от които 50 836,64 лв. от Европейския социален фонд и 8 971,17 лв. национално съфинансиране.

Срокът за изпълнението му е до 31.12.2023 г.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com