165 КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ СА ПОДАДЕНИ В СТРАНАТА

На 27 септември в 17:30 ч. приключи крайният срок за кандидатстване с Концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027. Общо 165 броя Концепции са подадени чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС ИСУН 2020. Предстои оценка за административно съответствие и допустимост на постъпилите проекти, както и провеждане на публични обсъждания за измерване на обществената подкрепа за всяка отделна концепция за ИТИ.

Припомняме, че интегрираният териториален подход за развитие на региона е базиран на местните специфики и е насочен към ефективното използване на потенциала на всяка територия. Целта е да бъдат разрешени регионални ключови проблеми, което да доведе до ускоряване на икономическото развитие и подобряване качеството на живот на населението. Основно изискване бе поставено за участие на широк кръг заинтересовани страни, които заедно в партньорство да осъществят планираните инвестиции. Концепцията за ИТИ съдържа една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си допринасят за развитието на региона.

Предвиденият бюджет за изпълнение на интегрирани проекти за Северен централен регион за планиране (Русе, Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра) е на обща стойност 532 126 260 лв.

Областен информационен център – Силистра е част от националната мрежа от информационни центрове за популяризиране на Eвропейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), регламентирана от Закона за управление на средствата от ЕСИФ. Центърът функционира в рамките на проект на Община Силистра, финансиран по Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.