ЗАКЛЮЧИТЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „QUALFARM – ПОДКРЕПА ЗА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО ЗА ТРАДИЦИОННИ ЗАНАЯТЧИЙСКИ И СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ“ СЕ ПРОВЕДЕ В ЗЛАТОГРАД

Златоград бе домакин на заключителната конференция „QualFarm – подкрепа за предприемачество за традиционни занаятчийски и селскостопански продукти“. По време на проявата се представиха конкретни продукти, ресурси и добри практики в тази област.

Георгиос Петресис – Директор на водещата организация по едноименния проект представи постигнатите резултати – функциониращи 4 офиса за фирмено предприемачество, подпомогнати фермери и занаятчии с менторство и консултиране, организирани обменни посещения на български фермери в Гърция и на гръцки в България, участие във фермерски базари. Достъпни за ползване са различни наръчници - за стартиране на бизнес, за промоция и маркетинг на продукти, за трансгранични възможности. Партньори по проекта от гръцка страна са асоциациите на МИГ: Rural Research and Development Company of North Evros S. A – Орестиада https://eeabe.gr и Dimosineteristiki Evros S.A.-Александрополи https://dimossin.gr. Български партньори по проекта са МИГ "Кирково-Златоград" и Съюз за възстановяване и развитие - Хасково.

Росица Джамбазова - изп. директор на Бизнес инкубатор - Гоце Делчев и зам.-председател на МИГ "Гоце Делчев-Гърмен-Хаджидимово" представи добри практики, резултати и иновативни подходи за развитие на предприемачеството с фокус върху традиционните храни от проект Bu4Inno. Иновативните лагери, туровете с традиционни храни, използване на дигиталния маркетинг са част от представените решения за бизнеса, основан на знание и иновации.

Традиционните продукти и местната идентичност като възможности за бизнес бяха акцента в представянето на Илия Годев - Секретар на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян. Ценни бяха примерите, които той даде как клиентът да открива - нови места и нови преживявания чрез продукта, как да научава и придобива нови умения, да допринася за общността, да получи добро съотношение цена-качество и как продукта да асоциира преживяването му с територията. Участниците са заинтригуваха от способите продуктът или услугата, свързани с бобови и местно произведени храни, да носят удовлетворение от преживяното и да предизвикват желание за споделяне емоцията. „Произвеждай чисто, продавай честно, храни се здравословно, бъди част от надпреварата, бъди креативен – това са посланията за предстоящия празник на смилянския фасул (20-22 октомври 2023).

Възможностите за маркетинг и промоция на In-House продукти, както и формите за подкрепа на храните със защитен произход и МСП в хранителния сектор представи Мария Андреева от Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора. За България продукти, които през тази година са със статут на Защитено наименование на произход са Българско кисело мляко и Българско бяло саламурено сирене. Храни с потенциал за защитен произход са лютеница, Странджански билков чай, Змеевски пелин, Самардала. Като местни продукти бяха предложени бяло сладко от Златоград и златоградски смидалъ.

Красимира Бозова от Община Златоград представи добри практики за ефективни партньорства в трансграничния регион на Златоград. Те са ориентирани към създаване на подходяща и надеждна среда - здравни услуги, превенция от пожари и стихийни бедствия, партньорства между институции, градове на приятелството.

Проявата е в рамките на проект QUALFARM-по Програма за сътрудничество Interreg V-A „Гърция-България 2014-2020”.