ОЩЕ ЕДИН УСПЕШНО ЗАВЪРШЕН ПРОЕКТ НА ОБЩИНА ВРАЦА

На 28.09.2023 г. експерти от ОИЦ – Враца взеха участиев заключителна пресконференция по проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие” BG05M9OP001-2.004-0058-C01, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Проектът се изпълнява от юли 2016 година до края на септември 2023 година и е на стойност 1 650 215,38  лв. – 100% безвъзмездна финансова помощ.

Проектът е насочен към деца от 0 до 7 години и техните родители от уязвими групи, в частност ромската общност, социално слаби, здравно неосигурени, безработни, хора с увреждания, получаващи социални помощи, самотни родители и др. Целите са насочени към превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата от община Враца чрез инвестиции в ранното детско развитие;

  • чрез предоставяне на подкрепа на деца в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа;
  • чрез формиране на родителски умения и подобряване на семейната среда;
  • чрез повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система;
  • предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции; подкрепа за дейностите създадени по Проекта за социално включване.

Една от основните услуги е „РАННА ИНТЕРВЕНЦИЯ НА УВРЕЖДАНИЯТА“ за която е предвиден капацитет до 30 деца + 50 родители свързани с детски аутизъм, синдром на Даун, хидроцефалия, енцефалопатия, спина бифида, менингоцеле, микроцефалия, епилепсия, деца със специфични езиково-говорни нарушения, разстройства в психичното развитие и други/, както и техните родители за които се предлагат дейности: рехабилитация, консултиране и обучение за преодоляване и справяне с дефицитите, с акцент на силните страни на детето и семейството чрез подход който е  мултидисциплинарен и семейно-ориентиран. Услугата се предоставя както в ОЦ, така и на терен в домовете на потребителите,  в детските градини, МБАЛ - Враца и чрез мобилна работа в селата на община Враца. По времето на изпълнение са достигнати множество индикатори:        

  • брой преминали деца - 162;
  • брой посещения на терен, в домовете на потребителите - 1 131;
  • брой проведени индивидуални консултации и корекционни дейности - 13 282;
  • брой проведени групови консултации - 87;
  • брой проведени екипни срещи - 368;
  • ежемесечни посещения в МБАЛ- родилно отделение и неонатология.

Екипът на проекта успява да подобри адаптацията и социализацията на децата с увреждания. Формира умения за комуникация, да постигне напредък в развитието на експресивната и импресивната реч, да подобри груба и фина моторика и умения за самообслужване, извършени предприети действия за успешно интегриране в ДГ. Подобрен имунизационен календар и подкрепени множество млади родители.

Услуга „Предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа, индивидуална и групова работа с деца и родители, включително такива, които не са от уязвими групи, с цел постъпване в детска градина” с предвиден капацитет: 300 семейства с които са проведени индивидуални и групови консултации съобразно конкретните потребности на децата и семействата.

Друга услуга е „Подкрепа за осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията”:

  • брой преминали потребители /деца/ - 889;
  • брой проведени посещения на терен - 2004;
  • брой проведени индивидуални консултации - 5970.

Услуга  „Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище” – „лятно училище“ .

Услуга семеен център за деца от 0 до 3 години.

Ръководителят на проекта г-жа Николаева, сподели, че над 900 деца са се възползвали от услугите на Общностния център - Враца.

През новия период- нови предизвикателства - проект „Бъдеще за България“, чрез който дейностите и услугите ще продължат с подписване на договор на стойност  280 457 лв. - 100% безвъзмездна финансова помощ.