НАД 2 500 ДЕЦА И РОДИТЕЛИ СА ОБХВАНАТИ ПО ПРОЕКТА НА ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ „С ГРИЖА ЗА ТЕБ“

Над 2 500 деца и родители са ползвали услугите по проект „С грижа за теб“, реализиран от Община Търговище по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Услугите, между които и мобилни, са предоставяни в два центъра в Комплекса за здравни и социални услуги в общността (КЗСУО) на ул. „Росица“ №2 в гр. Търговище.

Проектът е с продължителност 86 месеца, до края на септември 2023 г. Общата стойност на дейностите - 1,7 млн. лв., от които 85%  европейско финансиране.

Това стана ясно на заключителна пресконференция, проведена днес, 28.09.2023 г., в Община Търговище. В нея взеха участие ръководителят на проекта Христалина Халачева, директорът на КЗСУО Миглена Сотирова, екипът на проекта, медии, представители на ОИЦ-Търговище и др.

В Комплекса функционират Център за ранна интервенция на деца с увреждания до 7-годишна възраст и втори за консултиране, подкрепа и здраве в семейството.

Услугите са насочени към ранна интервенция на увреждания при деца, пряка работа с тях и семействата им, включително в домовете им, както и в детските ясли и градини, които посещават. Услугите са предоставяни от екип специалисти: педиатри, логопед, рехабилитатор, специален педагог и психолог. Обхванати са всички населени места на територията на община Търговище, като е акцентирано върху интегрираните услуги в домовете на децата. По време на пандемията е работено индивидуално с посещения в жилищата и разяснителни мерки.

В Центъра за консултиране са реализирани комплексни мерки за формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на готовността на децата за включване в образователната система и други.

След приключване на проекта дейностите продължават с държавно финансиране. Те ще обхванат, освен деца до 7-годишна възраст, вече и младежи с увреждания до 18-годишна възраст. Капацитетът на услугите, които ще са безплатни, е за 50 потребители. С тях ще продължат да работят лекар, социални работници, рехабилитатор, психолог и други.