ОИЦ - Пазарджик представи как се рециклира хартия в домашни условия по проект на Сдружение „Виртуален инкубатор – Кърджали" по ОПОС 2014-2020

На 2 октомври 2023 г., в Сдружение „Човеколюбие“, Радослав Пешалов управител на Областен информационен център – Пазарджик, направи демонстрация за ръчно изработване на рециклирана хартия в домашни условия.

Целта на срещата бе да се представят част от дейностите по проект „Демонстрационен проект за рециклиране на хартия в домашни условия”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”, с бенефициент Сдружение „Виртуален инкубатор – Кърджали“.

Участниците в Арт работилница „Човеколюбие“ усвоиха процеса на рециклиране на хартия и изработване на листа хартия от рециклиран материал. Показан беше целия процес как да рециклират хартия за арт нужди в домашни условия. Представен беше цикълът на изработване на художествена хартия. Предварително беше събрана използвана хартия, която беше раздробена и поставена във вода, след като беше разтворена с помощта на блендер, добавени бяха апликации и се премина към процеса на изработване с рамка със сито върху матрица. Новата рециклирана хартия беше изсушена, след което може да се използва за рисуване, писане, изработване на сувенири, картички и др.

Идеята за представяне на процеса за ръчно изработване на рециклирана хартия се появи след участието екипа на ОИЦ – Пазарджик в информационна среща  на Сдружение „Виртуален инкубатор – Кърджали“ в град Пазарджик на 28 август 2023 г., на която беше представен процесът на рециклиране на хартия в домашни условия и част от дейностите по проекта.

Повече информация за проекта може да видите ТУК.

Фейсбук страницата на "Демонстрационен проект за рециклиране на хартия в домашни условия" може да харесате ТУК.

Таг