ПЪТЯТ КЪМ ЗЕЛЕН КОЗЛОДУЙ: ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА КОМПОСТИРАЩА ИНСТАЛАЦИЯ

  На 05.10.2023г. екипът на ОИЦ – Враца, взе участие в церемонията по официалното откриване на новата компостираща инсталация за разделно събран зелен отпадък за нуждите на Община Козлодуй. Лентата на обекта преряза заместник-кметът Ивелина Банова. Изпълнението на обекта е част от мащабния регионален проект „Изграждане на инсталация за предварително третиране и инсталации за компостиране, в рамките на Регионалната система за управление на отпадъците в Регион Оряхово“. Това е един от най-големите европейски проекти, реализирани на територията на Община Козлодуй. Общата стойност на проекта възлиза на 13 519 126,48 лева, от които 10 092 349,14 безвъзмездна финансова помощ.

  Проектът се осъществява в рамките на АДБФП BG16M1OP002-2.002-0011-C01, сключен между Министерство на околната среда и водите и Общините от РСУО Оряхово – Оряхово, Козлодуй, Борован, Бяла Слатина, Кнежа, Мизия и Хайредин. Договорът е финансиран по процедура „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“, Приоритетна ос 2 “Отпадъци“  на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“.

  Изграждането на инсталацията е първа стъпка при реализирането на мащабния регионален проект в сферата на отпадъците, който включва общо три инсталации:

  • Инсталация за предварително третиране на битови отпадъци, генерирани от общините от РСУО – Оряхово, с цел тяхното оползотворяване с капацитет 15 300 т. на година.
  • Два броя инсталации за компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци: Инсталация в Община Козлодуй, с капацитет 4 300 т. на година, за нуждите на Общината; Инсталация в Община Оряхово за нуждите на останалите общини от РСУО - Оряхово, с капацитет 4 400 т на година.

  Изпълнението на проекта има за цел намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци, генерирани на територията на общините от РСУО – Оряхово.