ПЪРВИ ПО РОДА СИ КРОС, ФИНАНСИРАН ЧРЕЗ ФМ на ЕИП, СЕ ПРОВЕДЕ В БЛАГОЕВГРАД

Над 80 участници, разделени в две категории, се включиха в крос под надслов „ЗА 1“, организиран от Община Благоевград. Събитието е част от дейностите по проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград", финансиран по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи" чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Стартът на надпреварата бе даден в центъра на Благоевград, като участниците в категория „Девойки и юноши до 14 години“ трябваше да пробягат трасе в градска среда с дължина 2,2 км., а в категория „Мъже и жени“ дължината бе 5,7 км.

Наградите на победителите връчиха Мария Петрова, зам.-кмет по икономика, финанси и европейски проекти, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград и Иво Балабанов, олимпийски, световен и европейски шампион в категория дълго бягане.

Освен наградния фонд, организаторите осигуриха раници, тениски и други изненади за участниците.

„Благодаря на всеки един от вас, че е тук. Сплотени и единни без разлики в етническата ни принадлежност, възраст, пол. Не можем да избираме родителите си, държавата, цвета на кожата и на очите си, но сме свободни да избираме отношението си към живота.“ – с тези думи Мария Петрова, зам.-кмет по икономика, финанси и европейски проекти, приветства участниците.

Проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград" е на обща стойност 1 892 529. 47 лева. Преди дни, като част от дейностите по изпълнението му, в Благоевград беше направена първа копка на общностен център, който ще предлага различни услуги, насочени към хора от рискови групи, в това число и роми. Проектът предвижда още закупуване на мобилен здравен кабинет и осигуряване на здравна помощ, образователна подкрепа и закупуване на учебни материали и помагала, организиране на различни курсове, посредничество при търсене на работа, както и закупуване на сметосъбиращ автомобил, който да допринесе за по-добрата жизнена среда.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com