Одобрен е проектът на Община Горна Оряховица за реконструкция на сградата на общежитието на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“

Одобрено е проектното предложение на Община Горна Оряховица „Реконструкция, внедряване на мерки за енергийна ефективност, обзавеждане и оборудване в сграда на общежитие на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. То ще се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура BG-RRP-1.011 - „Ремонт и рехабилитация на общежития в системата на училищното образование“. Общата стойност на проекта възлиза на малко над 5,2 млн. лв., а времето за неговото изпълнение е 31 месеца.

Целта на проекта е да се създаде по-добра образователна среда, която да съдейства за повишаване мотивацията за учене, самоподготовка и подобряване на образователните резултати на децата и учениците от учебното заведение, които не живеят в гр. Горна Оряховица.

Ремонтните дейности на сградата предвиждат въвеждане на мерки за енергийна ефективност, реконструкция и модернизация на всички стаи и помещения на сградата, като се пригодят санитарни помещения във всяка една от тях. Предвидено е още подмяна на отоплителната, ВиК и ел. инсталациите, внедряване на ВЕИ, изграждане на достъпна среда, доставка на обзавеждане и оборудване. След изпълнение на мерките за енергийна ефективност, сградата на общежитието от енергиен клас „Е“, ще стане енергиен клас „А“.

С реализацията на заложените по проекта дейности ще бъде създадена благоприятна и модерна среда за живеене, учене и самоподготовка на учениците, които не са от Горна Оряховица. Изпълнението на проекта ще окаже пряко положително въздействие на общо 96 ученици, които са от други населени места и ползват базата на общежитието. Осигурява се и равен достъп до образование на децата в неравностойно положение.

Цялостният ремонт и модернизация на общежитието на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ ще осигури качествени условия на живот в сградата, в съответствие с критериите за устойчиво развитие и по-чиста околна среда, в съответствие с целите на европейската Зелена сделка за въглеродно-неутрална и кръгова икономика до 2050 г.

Проектът и целите, които са заложени в него изцяло кореспондират и са в съответствие с Плана за интегрирано развитие (ПИРО) на Община Горна Оряховица за периода 2021-2027 г.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt