ВИКТОРИНА С ВЪПРОСИ КАК И ЗАЩО СЕ СЪБИРАТ РАЗДЕЛНО ОТПАДЪЦИТЕ СЕ ПРОВЕДЕ В НЕСЕБЪР

Във връзка с приключването на проекта за изграждане на анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци, на 6 октомври, се проведе „Улична викторина“ пред Центъра за култура и образование „Артиум“ в Несебър.

Ученици от гимназиален етап на СУ "Любен Каравелов" се надпреварваха да отговарят на въпроси свързани с правилата за разделно събиране на битови отпадъци, както и цветовото обозначение на контейнери за депониране. На подрастващите бяха представени и моделите за отговорно потребление, чиято цел е отпадъците да бъдат разглеждани като ресурс. За всеки верен отговор, разбира се, участниците получаваха награда.

Проект №BG16M1OP002-2.004-0002 за изграждане на анаеробната инсталация, в която участва Община Несебър в партньорство с общините Бургас и Поморие, се реализира по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020“, подкрепен от Европейски фонд за регионално развитие.

Инсталацията ще разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за извършването на процесите по преработка на отпадъците. Тя ще функционира на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липса на кислород. Вследствие на този процес ще се получава компост и метан, от който ще се произвежда електричество и топлинна енергия. С проекта се цели намаляване на количеството депонирани битови отпадъци в регион Бургас.

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас