Над 30 възрастни хора и лица с увреждания обхваща проектът „Грижа в дома в община Сухиндол“

Продължава успешното изпълнение на проект „Грижа в дома в община Сухиндол“, който обхваща над 30 възрастни хора и лица с увреждания на територията на общината. Това заяви по време на пресконференция в пресклуба на БТА във Велико Търново ръководителят на проекта Мирослава Иванова.

Проектът е на обща стойност 126 377 лв., като средствата са по процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, финансирана от Европейски социален фонд +, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027. Община Сухиндол подписа административния договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ през април т.г., а изпълнението на дейностите по проекта ще продължи до май 2024 г.

Проектът „Грижа в дома в община Сухиндол“ има за цел да осигури почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания, чрез ангажиране на социални служители, които да предоставят помощ и подкрепа на най-нуждаещите се.

Интегрираната здравно-социална услуга е от жизненоважно значение за потребителите, тъй като община Сухиндол е с най-голям дял на жители над 65-годишна възраст във Великотърновска област, възлизащ на 31 % от населението в общината. Услугата обхваща общинския център Сухиндол и още 5 населени места - с. Бяла река, с. Горско Косово, с. Коевци, с. Красно градище и с. Горско Калугерово. Повечето възрастни жители в петте села не разполагат с лични превозни средства и нямат пряк достъп до здравни и социални услуги. Голяма част от тях живеят сами и нямат близки и роднини, които да им осигурят подкрепа при необходимост.

Ежедневните грижи за потребители полага екип от 14 души - социални асистенти, медицинско лице, психолог и координатор. В повечето от отдалечените населени места няма хранителни магазини, аптеки и постоянна здравна помощ, затова екипите по проекта се отзовават дори за най-елементарните нужди. Освен постоянната патронажна грижа екипите съдействат на хората в отдалечените места, които са на възраст между 65 и 98 години за връзка с лекар или аптечен пункт. На хората от уязвимите групи се доставят храна и продукти от първа необходимост, оказва се психологическа подкрепа, предоставя се информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания. Има и възможност за консултации със лекар, като по проекта има осигурен транспорт, с който при необходимост нуждаещите се могат да бъдат закарани и на преглед при специалист.

Чрез изпълнението на дейностите по проекта ще се осигури достигане до най-уязвимите групи от населението в община Сухиндол, които ще получат навременна и професионална подкрепа в зависимост от техните индивидуални потребности.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt