ОБЩИНА СМОЛЯН ОБЯВЯВА ПРИЕМ ЗА УЧАСТИЕ ПО ПРОЕКТ "МЕРКИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В ОБЩИНА СМОЛЯН - ФАЗА 2"

Приемът на заявления започва на 16 октомври 2023 г.

Община Смолян е бенефициент по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „За по-чист въздух!“ по приоритет 5 „Въздух“ и кандидатства с проект „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян – фаза 2“

Целта на проекта е да допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух (КАВ) чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на община Смолян, чрез подмяна на неефективните отоплителни уреди с ефективни такива, работещи на ток и/или пелети.

Допустими крайни получатели са само физически лица, собственици/съсобственици на самостоятелни обекти в едноетажни или многоетажни жилищни сгради в границите на населените места в община Смолян с приоритетно насочване на инвестициите в т.нар. „локални горещи точки“ по отношение на замърсяване на въздуха.

Допустими уреди за финансиране са отоплителни устройства:

- използващи единствено електричество (с изключение на електросъпротивителни отоплителни устройства и системи) – термопомпи Въздух-Въздух(климатици) и термопомпи Въздух-вода;

- на пелети;

- фотоволтаични системи за собствено потребление.

Във връзка с гореизложеното и постигането на максимална ефективност от изпълнението на проекта, Община Смолян обявява прием на заявления за участие в проект „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Смолян – фаза 2“, за финансиране по програма „Околна среда“ 2021-2027“ г.“ по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-5.001 „За по-чист въздух!“ по приоритет 5 „Въздух“.

Допустими кандидати са домакинства, които към настоящия момент се отопляват с уреди на дърва и/или въглища. Изискуемите документи за кандидатстване са:

- Заявление по образец и Декларации по образец;

- Документ за собственост на жилището. ( Нотариален акт, договор за покупко-продажба).

ВАЖНО! - Ако правото на собственост се основава на реализирано право на строеж, следва да се представи не само документ, удостоверяващ наличието на отстъпено право на строеж, но и документ, удостоверяващ, че то е надлежно упражнено: документ за въвеждане в експлоатация на основание чл.177, ал.2 или 3 от ЗУТ, удостоверение по чл.202, ал. 1 от ЗУТ, удостоверение по § 16, ал.1 или § 127, ал.1 от ЗУТ или друг еквивалентен документ, удостоверяващ право на собственост въз основа на реализираното право на строеж.

Недопустими за участие по настоящият проект са собственици получили финансиране по проект „№ BG16M1OP002-5.003-0004 „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян““

Важно: За домакинствата, които са подали заявления за кандидатстване и не са финансирани по проект „№ BG16M1OP002-5.003-0004 „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“ при желание да продължат участието си по настоящия проект, попълват и подават декларация по образец, в която се декларира, че няма промяна на обстоятелствата посочени в подаденото заявления и че са запознати с новите изисквания.

Заявлението за участие, ведно с всички изискуеми документи, се попълват и подават лично от собственика на жилището.

Документите могат да бъдат подадени в деловодството на община Смолян или чрез електронно сканирани документи в PDF формат на e-mail: merki.smolyan@gmail.com.

Краен срок за подаване на заявления за участие е 01.03.2024 Г.

При необходимост посоченият срок може да бъде удължен.

Приемът на заявления започва на 16.10.2023 г.

Образецът на заявление за участие и други необходими документи на сайта на Община Смолян.

https://www.smolyan.bg/bg/news/view/5839?fbclid=IwAR3ICbp98PVT7o4frO6hOfJFQB5Lyh0z93RK9KKw2h6AoO1J9W2U8dlIAo4