60 нуждаещи се в община Лясковец ще получават услугата „Топъл обяд“ за още две години

Община Лясковец подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с цел продължаване на услугата предоставяне на топъл обяд за общо 60 нуждаещи се на територията на общината. Общата стойност на проекта е 165 254 лв., като финансирането е от Европейския социален фонд плюс чрез Програма „Храни и основно материално подпомагане” 2021-2027 г. Срокът на изпълнение на договора е до 30 септември 2025 година.

Основната цел на проекта е да се осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на лица, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава. Храната ще се приготвя всеки работен ден в Домашен социален патронаж – гр. Лясковец. Порциите включват супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

Топлият обяд ще се предоставя на 60 уязвими лица, които живеят в крайна бедност и социална изолация. В град Лясковец от услугата ще се ползват 29 нуждаещи се граждани, в с. Джулюница правоимащи са 10 жители на селото, 16 са лицата от с. Добри дял, трима са нуждаещите се от топъл обяд в с. Козаревец и двама са жители на село Мерданя. Сред потребителите на социалната услуга са лица и семейства с ниски доходи или без доход, възрастни семейства и самотно живеещи пенсионери, лица обект на социално подпомагане, хора с увреждания и здравословни ограничения, лица в затруднена и уязвима ситуация, скитащи и бездомни лица от уязвими групи и др.

По проекта на представителите на уязвимите групи ще се оказва и съпътстваща подкрепа за преодоляване на социалната изолация, подпомагане и насърчаване на социалната интеграция, като ще се работи за смекчаване и намаляване на бедността и за осигуряване на нормални условия за живот на хората, живеещи в крайна бедност. Съпътстващите мерки включват консултации относно възможност за ползване на други социални и административни услуги, предоставяни на територията на общината, подпомагане достъп до здравни услуги, други форми на индивидуална подкрепа в отговор на конкретно установени нужди и проблеми на представителите на целевите групи.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt