ОИЦ- Добрич представи предстоящата процедура „Утвърждаване на интеркултурното образование чрез култура, наука и спорт“

Областен информационен център - Добрич взе участие в среща с директорите на общинските училища, организирана от д-р Емилия Баева, зам.- кмет „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич. Искра Димова, експерт в информационния център представи предстоящата процедура „Утвърждаване на интеркултурното образование чрез култура, наука и спорт“ по Програма „Образование“ 2021-2027 г.

По процедурата са предвидени над 31 млн. лв. за образователната интеграция на деца и ученици от уязвими групи за учене в мултикултурна образователна среда и за насърчаване на ефективни мултикултурни общности в образователните институции. Финансирането на проектите ще е в границите от 100 000 до 391 166 лв. и няма да се изисква финансиране от бенефициентите. Могат да кандидатстват училища, детски градини, общини и юридически лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност (НПО). Задължително проектите трябва да се изпълняват в партньорство с училища, детски градини, общини, НПО, центрове за подкрепа за личностно развитие, читалища и др. Във всяко проектно предложение следва да участва поне една детска градина/училище с висока концентрация на деца/ученици от уязвими групи, и такива с по-ниска или без такава концентрация.

Допустимите дейности по процедурата са с интеркултурна насоченост и включват провеждането на разнообразни занимания по интереси, съвместни дейности между детски градини и училища, тематични срещи и беседи с представители на различни професии, провеждане на учебни часове в реална среда, интензивна работа с родителите, информационни кампании срещу дискриминацията и др. Те ще бъдат насочени към деца, ученици и техните родители.

Процедурата е планирана да стартира в края на месец октомври тази година, като кандидатстването ще е чрез системата ИСУН 2020.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: Областен информационен център - Добрич

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg