Два проекта от Бургас са номинирани за престижни европейски награди за съвременна архитектура

Два проекта, завършени в периода между април 2021 и май 2023 г., са номинирани за престижните награди на Европейския съюз за съвременна архитектура „Мис ван дер Рое“.

Едната номинация е за проекта на архитектурно студио Motto за сградите на етнографската експозиция в Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. Експозиционните къщички, представящи рибарския занаят и традиция са създадени в рамките на проект „Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище „Ченгене скеле“, финансиран по процедура „Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Бургас – Камено” по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020.

Три са тематичните проекта с европейско финансиране, които завършват облика на рибарското селище. В проект „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентноспособна туристическа дестинация“ по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020г.“ бе обновена и развита инфраструктурата на „Ченгене скеле“. С цел подобряване достъпността на дестинацията бе закупено корабче за туристически пътувания. С втори проект по Програмата за морско дело и рибарство бе изградена и лодкостоянка.

Вторият номиниран проект в морския град е благоустрояването на централната улица „Алеко Константинов“. Негови автори са Росица Златанова, Галина Милкова и Владимир Милков от студиото Urbana Architects. Новата визия на градското арт пространство бе осъществена по проект „Път на културно-историческите ценности през вековете – изпълнение на консервационно- реставрационни дейности в сградата на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство и изграждане на Улица на занаятите“ и се реализира се с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ и Фонд за градско развитие.

Наградите за съвременна архитектура на Европейския съюз и фондацията „Мис ван дер Рое“, оценяват проекти в двугодишен период, като предложенията за номинации се изпращат от националните архитектурни организации в отделните страни-членки на ЕС. Номинирани са общо 362 проекта от 38 държави, 125 региона и 240 населени места. Финалистите в настоящата надпревара ще бъдат обявени през 2024 г.