НОВИ ТРОЛЕЙБУСИ И ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ В СЛИВЕН, ЗАКУПЕНИ С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА

Днес в залата на Областен информационен център - Сливен се проведе заключителна пресконференция, на която бяха отчетени дейностите и средствата по проект „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух в община Сливен“. Проектът е с бюджет в размер на 13 457 772 лв. и се изпълнява с финансова подкрепа от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие.

В рамките на проекта, реализиран от Община Сливен в партньорство с „Пътнически превози“ ЕООД, са закупени 6 нови тролейбуса с подобрена енергийна ефективност и 4 нови електрически автобуса, както и четири бавни и една бърза зарядни станции. Обновена и ремонтирана е 35-годишната инфраструктура, осигуряваща експлоатацията на тролейбусния транспорт в Сливен. Изцяло ремонтирани са токоизправителните станции (ТИС) в кв. „Дружба“ и на ул. „Ниш“. Ремонтирани са 8 сектора от въздушната контактна мрежа, които са изцяло съобразени с новите екологични стандарти. Всички изпълнени дейности имат за цел подобряване качеството на атмосферния въздух и осигуряване на по-ефективен, по-бърз и енергоспестяващ обществен транспорт.

Втората част на заключителното събитие се състоя в базата на превозвача „Пътнически превози“ ЕООД, на обръщало „Дюлева река“, където пред представители на медиите и на обществеността бяха представени новите тролейбуси и електрически автобуси.

Безвъзмездните финансови средства по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. (ОПОС) са 3,3 млрд. лв. и имаха за цел да подкрепят мерки за изграждане на по-конкурентоспособна, нисковъглеродна икономика, в която ресурсите се използват по ефикасен и устойчив начин; опазване на околната среда; намаляване на емисиите и предотвратяване на загубата на биоразнообразие, и възползване от водещата позиция на Европа в разработването на нови екологични технологии и производствени методи.

През текущия програмен период в страната се изпълнява Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. (ПОС), която ще продължи да финансира инвестиции, ориентирани към постигането на по-зелена, нисковъглеродна Европа чрез насърчаване на чист и справедлив енергиен преход, зелени и сини инвестиции, кръгова икономика, приспособяване към изменението на климата и превенция и управление на риска. ПОС е с общ бюджет 3,5 млрд. лв. и се реализира с финансовата подкрепа от Кохезионния  фонд и Европейския фонд за регионално развитие.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.