ИНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ – СЛИВЕН ПРИКЛЮЧВА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

Инженерно-педагогически факултет – Сливен (ИПФ) към Технически университет – София, приключва изпълнението на проект по ключова дейност KA220-SCH – „Партньорства за сътрудничество в училищното образование“ на програма „Еразъм+“ на  тема „Повишаване на ангажираността на учениците по време на смените между онлайн и присъственото образование по хуманитарни предмети чрез инструменти за наблюдение и коментар“ - 2021-1-BG01-KA220-SCH-000034422.

Партньори на ИПФ са Частна профилирана гимназия "Едмънд Бърк" – Пловдив, България, Обучителен център ipcenter.at GmbH – Виена, Австрия, Инженерно-техническа гимназия „Фауст Вранчич“ – Загреб, Хърватска и Национална дирекция за образование на провинция Чанаккале – Турция.

Необходимостта от реализирането на проектната идея е продиктувана от ограниченията в комуникацията и използването на жив език по време на онлайн обучението във време на пандемия, които предизвикаха промени в нагласите на учениците. Колкото повече участници има един онлайн клас, толкова по-трудно е учителят да управлява цялата група. Докато в условия на присъствено обучение лице в лице, учителят е свободен да разделя учениците на двойки и различни групи и да наблюдава всички едновременно.

Като резултат от съвместната двегодишна дейност на партньорите е разработена книга-ръководство за работа при сменящи се онлайн и присъствено обучение. Тя предоставя учебни материали, които ще позволят на учениците, предимно в неравностойно положение и изостаналите, да се върнат по пътя на постоянното подобряване на техните комуникационни и изразни умения, влошени през периодите на онлайн обучение. Съдържанието на ръководството е в съответствие с рамката на компетентностите и учебните програми, които са в сила в участващите страни – партньори, а също така остава отворено за по-нататъшни фрагменти от обучение и възможност за актуализация.

Дейностите по проекта приключват на 1 ноември 2023 г., а общата стойност на бюджета за всички партньори е 190 505 евро.

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Нейният прогнозен бюджет е 26,2млрд. евро. В програмата за 2021—2027г. се обръща особено внимание на социалното приобщаване, екологичния и цифровия преход и насърчаването на участието на младите хора в демократичния живот. Чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в Европейското пространство за образование, Плана за действие в областта на цифровото образование и Новата европейска програма за умения.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.