ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ ПРОВЕДЕ ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ОТКРИВАНЕ НА ОБЕКТ ПО ПРОЕКТ „ИЗГРАЖДАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА РСУО „РИЛА ЕКО“

На 24 октомври 2023 г. в местността „Гладни рид“, с. Радловци, община Кюстендил,  се проведе официална церемония по откриване на обект по проект „Изграждане на екологична инфраструктура за РСУО „Рила Еко“.

На събитието присъстваха инж. Александър Пандурски, областен управител на област Кюстендил, г-н Светослав Василев, в.и.д. Кмет на Община Кюстендил, г-жа Олга Китанова, в.и.д. Кмет на Община Дупница, г-н Йордан Глогов, в.и.д. Кмет на Община Невестино, представители на Община Трекляно, екипът за управление на проекта, представители на фирмите изпълнители, експерти от Областен информационен център – Кюстендил, медии.

Основната цел на проекта е изграждане на екологична инфраструктура за Регионално сдружение за управление на отпадъците (РСУО) „Рила Еко“, чрез която ще се намали количеството на депонираните битови отпадъци, генерирани в общините Кюстендил, Невестино и Трекляно.

Специфичните цели по проекта са осигуряване на предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, събрани разделно.

По проекта е изградена инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци с капацитет 15 500 т/год, както и инсталация за компостиране с капацитет 3 000 т/год. за разделно събиране и оползотворяване на зелени и/или биоразградими отпадъци. Инсталацията за предварително третиране ще обслужва 52 702 жители на общините Кюстендил, Невестино и Трекляно. Предвижда се тя да прилага метода ръчно сортиране и аеробно стабилизиране на органичната фракция и да има модул за предварително третиране (сепариране и стабилизиране). Компостиращата инсталация ще обслужва 52 158 жители на общините Кюстендил и Невестино. Тя ще прилага метода на компостиране с открити боксове под навес и представлява инсталация за открито компостиране с механично разбъркване за аериране на компостираните материали и автоматизирана система за разбъркване и аериране на компоста.

Предвидено е закупуване на специализиран камион за разделно събиране на зелени отпадъци, камион за разделно събиране на биоразградими отпадъци с надстройка 5 м3, специализиран камион за разделно събиране на зелени отпадъци 3.5 т. и 30 пластмасови контейнера с вместимост 1100 л.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 и е на обща стойност  11 526 214,39 лв.