НАД 3000 ОСВЕТИТЕЛНИ ТЕЛА СА ПОДМЕНЕНИ ПО ПРОЕКТ "РЕХАБИЛИТАЦИЯ И МОДЕРНИЗАЦИЯ НА СИСТЕМАТА ЗА ВЪНШНО ИЗКУСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ НА ГР. СМОЛЯН“

Монтирани са 3044 осветителни тела на улиците в Смолян със светлинен клас М6, С4, Р4-Р6 по проект "Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление на гр. Смолян“. Това стана ясно на заключителната пресконференция по проекта, която се проведе в общината.

"Ефектът от проекта е на лице. Първоначално щяхме да подменим само електрическите крушки, но се преборихме, подписахме анекс към договора и сме подменили целите осветителни тела. Сега те са красиви, компактни и прекрасно светещи. Следващият анекс, който бе за удължаване на проекта до 1 декември т. г., както и другия - за допълнителни средства за СМР във връзка с инфлационните процеси“, разясни вр.и.д. кмет на Смолян инж.Мариана Цекова, която е и ръководител на проекта.

Тя посочи, че улиците се класифицират и по проекта не са допустими тези, които са първи клас, затова не са подменени осветителните тела по централния булевард в града. Със средства на общината обаче се подменя на много места осветлението по републиканската пътна мрежа.

„Това, което в момента виждаме като сметки след подмяна на осветителните тела е много добро и спестяваме изключително много разходи, както и за поддръжката за осветлението като цяло. Преди звеното за осветление бе заето денонощно с аварии по системата“, коментира вр.и.д.кмет на Смолян. Тя допълни, че старите натриеви лампи са били по над 150 вата, а новите сега са 20 или 40 вата и това изключително много намалява разходите на общината за ел. енергия.

Преимуществата за града са големи след реализацията на проекта за подмяна на уличното осветление, каза представителят на фирмата изпълнител ДЗЗД „Обединение ФИЛКАБ –ИНЖЕНЕРИНГ“ Стоян Ковачев.

„Успяхме да се включим в проекта и да променим тотално техническото решение. Първо да има втора гаранция, защото когато се сменят само източниците на светлина, гаранцията е две години, а като се сменят осветителните тела, гаранцията е 5 години. Второто – начинът, по който се осветяват улиците вече става доста по-различен и истината е, че ефективността достига до 70 %. „ Той уточни, че системата за управление и мониторинг, с която се повишава ефективността на ремонтните групи и начина, по който се реагира на аварии, също е променена. Вече не е необходимо да се чака обаждане от гражданин, а авариите се виждат на компютър, къде и кога са възникнали.

Бюджетът на проекта е 870 910 лв. Той се финансира със средства от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Страни – донори са Кралство Норвегия, Исландия и Княжество Лихтенщайн.

Основната цел на проекта е подобряване условията на живот на населението на гр.Смолян чрез реконструкция и модернизиране на системата за външно изкуствено осветление на града. Специфичните цели са намаляване потреблението на енергия, намаляване емисиите на въглероден диоксид и спестяване разходите за поддръжка на системата за външно изкуствено осветление, които вече се виждат.