Представиха резултатите по проект: „Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“

Проектът е финансиран по мярка 5 „Засилване на ролята на рибарската общност на МИРГ „Поморие“ в местното развитие и управлението на местните ресурси в областта на рибарството и морските дейности“ от СВОМР на МИРГ „Поморие“, който се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за морско дело и рибарство“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски фонд за морско дело и рибарство.

На 11 октомври бе проведена заключителна пресконференция, на която отчетоха резултатите по проект „Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“. Изпълнението на основните дейности по проекта са организирането и провеждането на две издания на „Рибен фест – Поморие 2023 година“, които бяха организирани от НЧ „Просвета 1888“ и Община Поморие. Програмата на мероприятията предложи на граждани и гости на града „Анхиалска вечер“,  пленер на открито с участието на известни художници, рибна фиеста, представяща кулинарни изкушения от България, Румъния, Турция, Украйна и Гърция.

Сред осъществените дейности по проекта са: представяне на монографията “Езикът на българската кухня“ от проф. Ана Кочева, както и организация на градски кулинарен празник, на който бяха раздадени повече от 600 апетитни рибни блюда. Шеф Виктория Зайкова от Hell’s Kitchen и шеф Махмуд ал Байруми от MasterChef приготвиха вкусни хапки за всички присъстващи. По проекта бе публикуван и „Анхиалски рецептурник“, съдържащ повече от 30 местни рецепти на рибни деликатеси и др. Детски състезания и фолклорни изпълнения допълниха пъстрата фестивална програма.

В рамките на проекта е създаден и специализиран сайт www.fishfestpomorie.com, който предоставя информация за събитията и популяризира рибарството на територията на община Поморие.

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас