Община Приморско се сдоби с нов електромобил по проект “Черноморска Електромобилност”

Община Приморско се сдоби с нов електромобил по проект „Черноморска електромобилност“ от Програма: „Опазване на околната среда и климатични промени”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. С помощта на новия електрически автомобил в общината ще бъде обезпечено екологичното обслужване и администриране на дейности в социалната сфера, културата и спорта на територията на населените места.

Наред с Каварна, Бяла, Дългопол, Долни Чифлик, Несебър, Община Приморско е сред шестте български общини, реализиращи инициативата, която предвижда изграждането на иновативен демонстрационен маршрут, покриващ над 330 км. ивица по крайбрежието, наречен „Черноморски коридор за електромобилност”.

В рамките на проекта, с цел смекчаване и адаптация към климатичните промени, на територията на всяка от общините-партньори се закупува по един електромобил, който да се използва за предоставяне на общински услуги, и се изгражда по една зарядна станция. Целта е да се стимулира ползването на електромобили от местното население и да се позволи на българските и чуждестранни туристи да пътуват спокойно по цялото Българско Черноморие или да преминават транзитно от Румъния към Турция и Гърция с електромобили. Върху шестте зарядни станции са инсталирани соларни панели за автономност и използване на „зелена енергия“.

Разработва се и мобилно приложение, което ще дава информация за наличните зарядни станции монтирани по проекта и техния статус.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас