ОИЦ – ПЕРНИК ПРОВЕДЕ РАБОТНА СРЕЩА С КРИБ - ПЕРНИК

Инж. Ирена Георгиева - управител на Областен информационен център – Перник, проведе работна среща с представители на регионалната организация на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. Фокус на събитието, в което взеха участие и представители на бизнеса от областния град, бе актуалната за кандидатстване процедура „Адаптирана работна среда“ по Програма „Развитие на човешките ресурси 2021 – 2027“.

Всеки кандидат по процедурата трябва да е лице със самостоятелна правосубектност, което има право да осъществява дейност на територията на Република България и е търговец по смисъла на чл. 1 от Търговския закон.

Проектните предложения задължително трябва да предвиждат дейност за разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд съобразно спецификата на конкретните работни места в предприятията; изготвяне на „зелени“ карти  за организация на работни процеси на конкретните работни места, както и обучение на лицата от целевата група насочено към внедряване на „зелени“ модели на организация на труд. Други дейности, допустими за финансиране, са: осигуряване на  превенция и профилактика на „бърнаут“ на работното място и „ефекти от COVID пандемията върху менталното здраве“ - психологическа подкрепа; закупуване на лични предпазни средства и специално работно облекло; осигуряване на колективни предпазни средства, вкл. модернизация и/или реконструкция, и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд; осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др.

Общата продължителност на проекта не може да надвишава 18 месеца. Изпълнението на дейностите следва да приключи до 31.12.2027 г.

Минималният размер на безвъзмезна финансова помощ е 50 000 лв., а максималният – 391 166 лв. в режим „де минимис“, в съответствие с Регламент 1407/2013 г. За категорията големи предприятия е необходимо 20% съфинансиране, докато за останалите категории БФП е 100%.

Кандидатите трябва да подадат своите проектни предложения електронно чрез системата за наблюдение на средствата от Европейския съюз ИСУН 2020 не по-късно от 5 януари 2024 г., 17:00 часа.

Областният информационен център - Перник като част от Мрежата от информационни центрове е създаден по Проект на Община Перник „Функциониране на Областен информационен център - Перник през периода 2022-2023 г.“ № BG05SFOP001-4.007-0018-C01, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.