Националната рибарска мрежа проведе финална годишна среща по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020

Финална годишна среща на Националната рибарска мрежа (НРМ) на тема "Резултати и заключения от прилагането на подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 и функциониране на сътрудничество на НРМ. Научени уроци и заключителни препоръки" се проведе в хотел "Калиста", Старозагорски минерални бани, в дните 2-ри и 3-ти ноември 2023 г.

Веселин Златев, експерт от Звеното за управление на НМР представи резултатите от изпълнявания 4 годишен проект „Организиране на дейности, свързани с администриране и управление на Националната рибарска мрежа“, предизвикателствата, постиженията и научените уроци. Освен многобройните обучения, работни срещи, форуми и конференции, в резултат от реализацията на проекта са създадени 37 информационни бюлетина, в това число наръчници по процедури за подбор на проекти  и 3 броя сборници с добри Европейски и национални практики, които допринесоха за повишаване на общата информираност на заинтересованите страни и изграждането на капацитет. 

Интерес предизвика представянето на приоритетите и видовете дейности по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. Доц. д-р Деян Стратев, заместник-министър на земеделието и храните запозна подробно участниците с дейностите, които ще се подкрепят по различните приоритети на програмата през новия програмен период, както и с размера на БФП по приоритети, като за „Риболов и контрол“ е предвидена почти 76 милиона лева безвъзмездна помощ, за „Аквакултури и преработка“ – 97 млн. лв., за подхода ВОМР – 47 млн. лв., „Морско наблюдение“ – 3 млн. лв и „Техническа помощ“ – 14 млн. лв. Той подчерта, че общо се очаква да бъдат сключени 150 договора за подпомагане за 2022 г.

До края на 2023 г. Управляващият орган на ПМДРА си поставя и амбициозната цел да отвори за прием програма за компенсации в сектор „Рибарство“ за 2023 г и мярка 1.9 „Временно преустановяване на риболовна дейност“ за 2023 г. и мярка 5.3. „Финансови компенсации за операторите в стопанския риболов, стопанствата за производство на аквакултури и преработвателните предприятия за допълнителните разходи, които са понесли поради сътресението на пазара, причинено от войната на Русия срещу Украйна.

В събитието участваха още изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев, представители на браншови организации от сектор „Рибарство“ и на различни местни инициативни рибарски групи. Експерти на ОИЦ – Стара Загора, също взеха участие в провелата се финална годишна среща.

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.