Реконструкция с европейски средства на канализационни колектори и прилежащи водопроводи решава дългогодишен проблем на Русе

С официална церемония и водосвет бе открита още една част от големия ВиК проект на Русе – реконструкцията на канализационни колектори и прилежащи водопроводи. Както стана ясно, това е най- тежкият подобект и изпълнението му е отнело 2 години. Чрез изградените съоръжения се решава един от дългогодишните проблеми с отводняването на важни транспортни артерии при валежи.

Както обясни шефът на ВиК -Русе инж. Илиян Милев канализационната система на града е от смесен тип – в нея се отвеждат битови, промишлени и дъждовни води. За решаване на този проблем по бул. „Христо Ботев“ е изграден резервоар с обем от над 2700 куб. м., чиято цел е да събира дъждовната вода, за да се избягват наводнения. В района на улиците „Тулча“ и „Плиска“ също е изграден колектор, за да предотврати опасността от наводнения по пътните участъци. По проекта е реализирано и присъединяване на  отпадните води от Източна промишлена зона към градската пречиствателна станция.

Общата дължина на канализацията в обхвата на тази част от проекта е около 2 км, като в рамките на строителните дейности са положени и водопроводи с приблизителна дължина от около 3.5 км.

Малко над 8 млн. лева е стойността на тези обекти, които са част от големия проект  „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД − Русе“. Той се изпълнява с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП  „Околна среда 2014-2020 г“. Собственото участие на ВиК дружеството е осигурено със  заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Гости на откриването на завършения подобект бяха областният управител Данаил Ковачев, главният секретар на Асоциацията по ВиК Пламен Спасов, представители на изпълнителите. Те оцениха високо извършените дейности по отношение ефективността и коментираха, че месните власти трябва да продължат да реализират проекти с европейски средства във ВиК сектора, тъй като климатичните промени изискват отговорно отношение към този ценен ресурс – водата.