ОИЦ-ЛОВЕЧ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ НА НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА СЪВЕТИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

На 15 ноември 2023 г. от 10.00 часа в Туристически информационен център, гр.Троян се проведе информационно събитие на тема: „Биологично земеделие – възможности за подкрепа на биологичните производители. Изпълнение на поети ангажименти по ПРСР 2014-2020 г.“, организирано от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ и Национална служба за съвети в земеделието /НССЗ/, Мобилен общински офис – Троян. На срещата, която премина при много голям интерес /над 70 участника/, присъстваха регистрирани земеделски стопани, пчелари, животновъди, зеленчукопроизводители, експерти от Общинска служба ,,Земеделие” - Троян, екипите на Областен информационен център - Ловеч и МИГ „Троян, Априлци, Угърчин“, и други.

Събитието, което е част от информационна кампания, провеждана от Мобилните общински офиси на НССЗ, се финансира по проект в изпълнение на Административен договор № РД 50–98/22.11.2021г. „Разширяване на териториалния обхват на Национална служба за съвети в земеделието чрез създаването на мобилни общински центрове (офиси) за консултантски услуги“ по подмярка 2.2 „Създаване на консултантски услуги“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020. Целта на кампанията е популяризиране на биологичното производство и убеждаване на  повече фермери да се превърнат в Биоприозводители.

 Участниците в срещата получиха информация в детайли за разликите между конвенционалното и биологично производство, за основните му принципи, нормативната уредба и задълженията, които следва да се спазват при отглеждането на различните култури и животни. Беше разяснена и необходимостта от „сертификация” /задължителна инспекция  и преминаване на курс за биопроизводство/ и предимствата, които тя дава при реализирането на крайната продукция. Присъстващите на събитието се запознаха с основните правила при биопроизводство, условия за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и „Биологично пчеларство“, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. и изпълнение на поети ангажименти по мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие” от Програма за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

Земеделските стопани от община Троян, имаха възможността да споделят опит и практики за поддържане на стопанствата по биологичен начин, да получат информация за възможностите за подкрепа и подпомагане в сектора, както и да чуят за добри практики от биопроизводството на други страни.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в България.