Община Поморие с одобрен проект за „Дом на културата и традициите“, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество

Подаденото проектно предложение на Община Поморие за реновиране съществуваща сграда на Стария съд бе одобрено по Програма за трансгранично сътрудничество ''ИНТЕРРЕГ България и Турция" 2021-2027, Специфична цел 1 „Постигане на устойчив и приобщаващ икономически растеж, основан на повишена конкурентоспособност на местната икономика, цифрова и зелена трансформация“. Постройката се намира в сърцето на града и е с площ 431 кв.м. Дейностите заложени в проекта ще бъдат реализирани в партньорство между Агенцията за развитие на Тракия в Къркларели, Турция и НЧ „Просвета 1888“ гр. Поморие.

След предстоящото преустройство, имотът на Стария съд ще се превърне в „Дом на културата и традициите“. Сградата ще функционира като културен център за съвместни изяви и събития, които ще популяризират наследството на региона, предлагайки пространство за сътрудничество между регионите на Поморие и Къркларели. Предвижда се, с помощта на високи технологии, посетителите да имат възможност да се насладят на виртуални разходки по маршрути, показващи  атракциите на трансграничния регион.

В най-кратки срокове общините с одобрени концепции ще предадат пълните си проектни предложения като се очаква реалното им изпълнение да стартира до средата на следващата година.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас