ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ПРИКЛЮЧВА УСПЕШНО ПРОЕКТА ЗА ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ ПО ОПРР 2014 - 2020

От 1 ноември 2023 г. новосъздадено общинско дружество „Благоевград Еко Транспорт“ осъществява обществен превоз на пътници с 6 нови електробуса по изцяло нова автобусна линия. Това са част от резултатите от изпълнението на  проект “Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, които бяха представени по време на заключителна пресконференция днес. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие, а бенефициент е Община Благоевград.

По време на заключителното събитие директорът на дирекция „Европейски проекти и програми“ Мария Грозданова, част от екипа по проекта, представи изпълнените дейности. Освен 6 нови електробуса, доставени и въведени в експлоатация са и 3 двойни зарядни станции за тях, както и е изградено депо за превозните средства. На 98 спирки от градския транспорт са монтирани електронни информационни табла, внедрена и пусната в експлоатация е и електронна система за управление на градския транспорт. Част от заложените и изпълнени дейности е и оборудван контролен център за градския транспорт за осъществяване на дейностите по наблюдение и контрол на трафика в града.

Екипът по проекта вече отчита и първите резултати от експлоатацията на новите електробуси. На първо място е откриването на нова линия на градския транспорт, която допълва утвърдената маршрутна мрежа и за първи път осигурява обществен транспорт в част от кварталите на Благоевград. Това от своя страна води до създаване на нови възможности за придвижване и намаляване на автомобилния трафик и задръстванията в града, по-добра достъпност до второстепенната улична мрежа и разбира се – нулево отделяне на вредни емисии в атмосферата от новите превозни средства.

„Внедрената електронна информационна система в градския транспорт осигурява надеждна, точна, навременна и изчерпателна информация за процесите, свързани с условията на движение. Освен това е осигурено по-добро качество на обслужване на пътниците и редовен и сигурен транспорт. Осигурен е и лесен достъп до услугите на градския транспорт на хора в неравностойно положение“, коментира управителят на „Благоевград Еко Транспорт“ Мирослав Кюпов.

Обща стойност на проект “Интегриран градски транспорт на град Благоевград” е 5 634 666.22 лв., от които 3 713 860.33 лв. европейско финансиране, 655 387.75 лв. национално съфинансиране и 1 265 418.77 лв. собствен принос от Община Благоевград. Чрез изпълнените дейности е постигната основната цел на проекта, а именно повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия обществен градски транспорт на територията на Благоевград.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com